Z filmu Život v oblouznění | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Filmaři ho až moc dobře znají. Totiž Život v oblouznění

  • 0
Dělá si ze svých hrdinů legraci, sžíravou, ale současně láskyplnou, neboť jim rozumí a fandí. Režisér černé komedie Život v oblouznění, kterou v sobotu nasadí ČT art, je totiž sám jedním z nich.

Americký tvůrce Tom DiCillo ji natočil jako poctu všem nezávislým filmařům, kteří věří, že právě přivádějí na svět událost století, a za svým snem jdou navzdory všemu a všem: prázdné pokladně, reptajícímu štábu, sérii vlastních pochybností i bizarních katastrof.

 Právě takový typ umělce zosobňuje hlavní postava snímku, mladý ctižádostivý režisér na pokraji nervového zhroucení, kterého si se zjevným potěšením zahrál Steve Buscemi. 

Koneckonců ani natáčení Života v oblouznění se od příběhu, který vypráví, příliš nelišilo: hotovo prý měli za šestnáct dní a herci pracovali zadarmo, někteří dokonce do rozpočtu přispěli ze svého. Satisfakcí pro Toma DiCilla se stala cena za nejlepší scénář, kterou dostal v roce 1995 na festivalu Sundance. 

Ale hlavně si získal nehynoucí náklonnost všech spřízněných nadšenců kinematografie, kteří dokážou ocenit, jak přesně vystihl rozpoložení filmaře toužícího po dokonalosti, jehož snahu neustále někdo podrývá, od technických pohrom přes manýry hvězd až návštěvu vlastní matky.