Z filmu Cesta do nemožna | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Slovensko ukáže, kudy vede jiná Cesta do nemožna

  • 20
Hodně zvláštního životopisu se dočkal vítěz ankety Největší Slovák. Kombinovaná Cesta do nemožna, jež nejen svým titulem odkazuje k dílu průkopníka kinematografie Georgese Meliese, se zatím dostala jen do slovenských kin, kde vzbudila dost polemik.

Hrdinou filmu je totiž Milan Rastislav Štefánik, který se zasloužil o vznik Československa, ovšem režisér Noro Držiak, absolvent pražské FAMU, si vybral i jiné kapitoly z politikova života a díky trikovým prvkům stvořil bezmála předobraz dobového dobrodruha typu Indiany Jonese. 

Mísí historické drama s romantickým a napětí s groteskou, podobně jako sám Štefánik měl širokou paletu zájmů. Voják, který jako první Slovák podnikl cestu kolem světa, několikrát pokořil Mont Blanc, přežil sestřelení letadla, vyhledával milostná dobrodružství, nicméně na konci své cesty napříč kontinenty se ve filmu potkává se svou životní láskou. 

Někomu Cesta do nemožna připadala málo uctivá vůči odkazu národního velikána, někomu zase vadila její stylizovaná forma, kde se potkávají živí herci s animovanými pasážemi a výtvarnými dekoracemi.

Ale jisté je, že snímek dalece přesahuje obecně vžitou představu o tradičním životopisném dokumentu. Což si obzvláště v případě národního velikána žádalo značnou autorskou odvahu.