Z pořadu Peče celá země

Z pořadu Peče celá země | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Vážně u nás Peče celá země? To se teď teprve ukáže

  • 67
Začít s cukrářskou reality show krátce po Vánocích, kdy pouhý pohled na zbylé krabice s vanilkovými rohlíčky vyvolává lehkou nevolnost, není možná nejlepší nápad. Ale na druhou stranu platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele, a kdo rychle dává, dvakrát dává.

Komerční stanice s nástupem novinek vyčkávají, takže ČT pro sobotní start soutěže Peče celá země prakticky nemá konkurenci. Otázkou zůstává, jak se u nás premiérový pořad uchytí.

Tematicky příbuzná soutěž kuchařů MasterChef nalákala na loňské finále skoro osm set tisíc diváků, jinak se sledovanost pohybovala nad půl milionu. Za kláním amatérských pekařů ovšem stojí silná BBC.

Cyklus Peče celá země se drží licence britského pořadu The Great British Bake Off, který se poprvé vysílal v roce 2010. Po čtyřech sériích se pro velký zájem stěhoval z tamní „dvojky“ na „jedničku“.

Postupně zrodil odvozené verze, třeba juniorskou pro děti nebo profesionální pro školené pekaře, licenci prodal do třiatřiceti zemí a v letech 2015 i 2016 se stal vůbec nejsledovanějším titulem ve Velké Británii.

Finále deváté řady vidělo skoro deset milionů nadšenců, letos tam skončila už desátá série, takže něco na tom televizním pečení přece jen asi bude. Třebaže bez vůně a chuti.