Z filmu Občan Kane (Orson Welles)

Z filmu Občan Kane (Orson Welles) | foto: RKO Radio Pictures

TELEVIZIONÁŘ: Zázračný je Messi, zázračný byl Welles. Jak končí géniové

  • 0
Pár hodin po nedělním přímém přenosu finálového mače mistrovství světa ve fotbalu se těžko vybírá večerní program.

A už vůbec se zdá vrcholně nepravděpodobné, že by fanoušek rozohněný barvitými zážitky na zeleném trávníku hledal uklidnění na ČT art u černobílého pamětnického snímku Občan Kane, jakkoli jej odborníci považují za vrcholné dílo světové kinematografie. 

Ale když se chce, najde se i paralela. Tak třeba Orson Welles natočil svou geniální celovečerní prvotinu Občan Kane, když mu bylo pouhých pětadvacet let – stejně jako geniálnímu fotbalistovi Lionelu Messimu, když překonal předchozí světový rekord německého útočníka Gerda Müllera v počtu gólů nastřílených za kalendářní rok. 

Oba si tehdy mohli diktovat, Messi závratný plat, Welles zas dostal od studia volnou ruku: vlastní scénář režíroval, produkoval, hrál hlavní roli, sám vybíral celý štáb. Jenže v kinech film tehdy propadl a uznání si získával až postupně, dnes k němu s úctou odkazují Steven Spielberg či animovaní Simpsonovi. 

Což je další podobnost, také Messi se totiž objevil v kreslené sáze žluté rodinky. A hořké konce géniů? Messi svůj tým letos do finále šampionátu nedovedl, Welles za sebou nechal čtrnáct nedokončených děl.

Další tipy z televizního programu