Marek Eben

Marek Eben | foto: idnes video, iDNES.cz

TELEVIZIONÁŘ: Karlovy Vary. Gottovy Vary? Přece Ebenovy

  • 2
Dotek velkého hvězdného světa se v sobotu večer ponese obrazovkou, ČT vysílá slavnostní zakončení 49. mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech s jeho tradičním průvodcem Markem Ebenem. Dá se tedy vsadit na vyvážené dávky noblesy a vtipu. Co dál?

To je právě záhada – totiž proč po přenosu ceremoniálu následuje Marečku, podejte mi pero. Ač Vary ocenily Zdeňka Svěráka, z jeho děl se dala vybrat méně obehraná legrace. Jiný laureát karlovarské pocty William Friedkin ostrouhal v televizi vůbec, ČT2 sice uvádí dva americké filmy, leč jeho kolegů Howarda Hawkse a Sidneyho Lumeta.

Ale možná Karlovy Vary nejsou filmařů, nýbrž prostě Karlovy – tedy Gottovy. Na ČT Art v cyklu Je nám ctí běží celý blok pořadů ke zpěvákovým pětasedmdesátinám. Gottův portrét očima Terezy Kopáčové z cyklu Galerie elity národa; vzpomínkový titul Zpátky si dám tenhle film, kde interpret vybírá a uvádí své archivní písničky ze 60. let; hudební film Čas slunce a růží, kde má hlavní roli.

A navrch show Marka Ebena Na plovárně s Karlem Gottem. V ní se tedy konečně najde rafinované pojítko obou událostí: sobota je Ebenova.