Z filmu Mama Brasil | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Neobyčejně obyčejná rodina ve žhavém rytmu samby

  • 0
Vyhýbá se snadným odpovědím a směs humoru s melancholií tu nikdy neustává, napsali v jedné zahraniční recenzi o snímku Mama Brasil, který se představí v sobotu na ČT art.

Nebo také, že brazilský režisér Gustavo Pizzi vytvořil „vřelý a úžasně univerzální milostný příběh, který přitom působí překvapivě netradičně“. Skutečně platí, že Mama Brasil vypráví o zcela obyčejné rodině neobyčejným způsobem. 

Titulní hrdinka je z rodu žen, pro něž svět začíná i končí za zdmi domácnosti. Její svět vytvářejí čtyři milovaní synové, manžel budující věčné vzdušné zámky, sestra trpitelka a zchátralý domek na předměstí Rio de Janeira, ve kterém je neustále rušno a do rytmu samby tu vybuchují gejzíry emocí, objetí, polibků. 

Smích střídají slzy, radost obavy a maminka se může přetrhnout, jen aby všichni kolem ní byli pokud možno čistí, sytí a šťastní. Jenže pak její nejstarší potomek dostane nabídku, aby se živil profesionálním sportem v Evropě a ženin ostrůvek chudého, leč láskyplného bezpečí dostane trhliny.

Na jedné straně synovi šanci přeje, na straně druhé by ho chtěla mít stále u sebe. Rodiče a děti, to je nekonečný příběh, ovšem ne každý vyzařuje tolik živelnosti jako film, jemuž herecky kraluje spoluautorka scénáře Karine Telesová.