Z filmu Fort Apache

Z filmu Fort Apache | foto: RKO Radio Pictures

TELEVIZIONÁŘ: Jak velvyslankyně tančí na plese v pevnosti Apačů

  • 2
Zní to neuvěřitelně, ale je to fakt: opravdu se v nedělním programu vyskytuje položka ještě starší než seriál Chalupáři. Klasický western Fort Apache natočil režisér John Ford s Peterem Fondou a Johnem Waynem v hlavních rolích roku 1948 a dostal za něj cenu v Locarnu, což pro typicky americký žánr na evropské festivalové půdě znamenalo průlom.

Z pohledu tuzemského diváka je však zajímavější, že tu na plese ve vojenské pevnosti tančí někdejší dětská hvězda a budoucí velvyslankyně Spojených států u nás, tehdy devatenáctiletá (a těhotná) Shirley Temple coby Fondova filmová dcera zamilovaná do důstojníka.

Ač v příběhu vystupují vzbouření Apačové, ve skutečnosti si je zahráli příslušníci jiného kmene: dvě stě Navajů představovalo indiánské bojovníky, stovka jejich ženy a děti. Natáčení v Monument Valley sledovali dva lékaři a několikrát bylo přerušeno kvůli silnému větru či vysokým teplotám.

Snímek Fort Apache vycházející volně z proslulé bitvy generála Custera představuje první část Fordovy takzvané „kavaleristické trilogie“: vždy po roce následovaly Malá žlutá stužka a Rio Grande. Dnes se triptych považuje za stěžejní, ovšem Ford jej podle vlastních slov točil hlavně pro peníze.