Z filmu Cabiriiny noci

Z filmu Cabiriiny noci | foto: ČT art

TELEVIZIONÁŘ: Jiná prostitutka než sličná Pretty Woman. Oscarová

  • 3
Ne každá filmová šlapka potká milionáře jako Julia Robertsová v romantické komedii Pretty Woman, ale zase si může při šlapání chodníku vydláždit cestičku k uměleckým poctám. Přestože není ani svěží, ani sličná, ani bystrá.

Jako hrdinka, kterou Giulietta Masina, manželka Federika Felliniho a hvězda jeho děl, ztvárnila ve filmu Cabiriiny noci, jenž v cizojazyčné kategorii vyhrál Oscara a který dnes uvede ČT art.

Tehdy se psal rok 1957, kdy italské herečce vyznamenané za roli Cabirie na festivalech v Cannes či San Sebastiánu bylo šestatřicet let.

A svou prostoduchou dobračku snící o velké lásce vystihla způsobem, jenž ji o půlstoletí později podle filmového časopisu Premiere vynesl na 21. příčku nejlepších hereckých výkonů všech dob.

Z dojemně naivní víry si Cabiria podvědomě buduje ochranný štít proti pohromám: nejprve ji okrade pasák, pak zklame herec, poslední úspory jí vezme sňatkový podvodník; přesto pro ni režisér v závěru najde okamžik naděje.

Na motivy snímku vznikl po čase americký muzikál Sweet Charity se Shirley MacLaine v hlavní roli, ale při vší úctě k ní, Giulietta Masina hrála jinou ligu. Ostatně posmrtně vzkříšená počítačem se italská legenda připomene na jaře v druhém dílu pohádky Perinbaba.

Fellinimu by v pondělí bylo 100 let. Poslechněte si podcast: