Islandská kapela Hatari

Islandská kapela Hatari | foto: Eurovision.tv

TELEVIZIONÁŘ: Evropa zase už hledá svůj hit. Dva roky po skandálu

  • 35
Podle programu čtyři hodiny – ale ve skutečnosti klidně ještě déle – potrvá sobotní přímý přenos České televize z Rotterdamu, kde se koná finále Eurovize.

Po loňské pauze vynucené koronavirem tedy Evropa znovu hledá „svou“ píseň, třebaže z minulých vítězných songů si málokdo vybaví třeba jenom refrén. 

Zato je stále ještě v dobré paměti předloňský skandál, který hlavním aktérům vynesl pochybnou slávu a dokonce filmový portrét nazvaný Hejtři. K vidění je naposledy ještě dnes pouze ve virtuálním kinosále Edisonline.cz, takže se dá s aktuálním přenosem zajímavě prostřídat. 

Pro připomínku, v roce 2019 se islandská kapela Hatari, jejíž název se dá volně přeložit jako nepřítel, pokusila využít svého vystoupení pro vyjádření vlastních radikálních postojů. 

Islandská kapela Hatari

Sami muzikanti tvrdí, že hrají „industriální antikapitalistický technodystopický homoerotický sado-maso démonický pop“, doplněný stylovými rekvizitami včetně popruhů, ostnů, provazů či řetězů. 

Jestli se podobně výstřední aktivismus zamaskovaný proevropskou sounáležitostí probojuje i do letošního finále Eurovize, ukážou příští hodiny.

Ovšem Island tentokrát zpívá o manželské lásce a řada zemí hlásí vyloženě taneční skladby, takže se rýsuje spíše přehlídka všeobjímajícího popového optimismu.