Natáčení francouzského historického filmu Edmond probíhalo také v plzeňském Divadle J. K. Tyla. | foto: Nicolas Velter

TELEVIZIONÁŘ: Po Zamilovaném Shakespearovi baví kolega Edmond

  • 0
Kdo se bavil u Zamilovaného Shakespeara, najde podobný zážitek i díky snímku Edmond, který se s výjimkou festivalových projekcí do našich kin paradoxně nedostal, ač se v Česku natáčel a využil na sto padesát zdejších komparzistů.

V neděli na ČT art tak vedle příjemné dávky vtipu nabídne pohled do plzeňského či pražského Stavovského divadla, jejichž prostory představují pařížskou scénu konce 19. století.

Tehdy ještě sotva třicetiletý, ale už dvojnásobný otec Edmond Rostand řeší existenční potíže, protože už dva roky nic nenapsal. Nabídne tedy slavnému dobovému herci hlavní roli v příběhu, z něhož má zatím jenom název: Cyrano z Bergeraku.

Barvité pozadí vzniku legendární hry, jejž provázejí zákulisní divadelní řevnivosti, manýry hvězd, požadavky sponzorů i žárlivost dramatikovy manželky, převedl na plátno režisér Alexis Michalik podle vlastní stejnojmenné divadelní předlohy, kterou poprvé uvedlo pařížské divadlo Théatre du Palais-Royal.

Michalik, jenž si na plátně také zahrál autora komedií Georgese Feydeaua, nijak netají, že se nechal inspirovat právě oscarovým Zamilovaným Shakespearem: s tím rozdílem, že namísto anglického klasika chtěl oslavit francouzského umělce.