Americký herec George Clooney v televizním seriálu Hlava XXII

Americký herec George Clooney v televizním seriálu Hlava XXII | foto: Hulu

TELEVIZIONÁŘ: Švejkování, na něž osobně dohlíží George Clooney

  • 0
Lepší než kniha prostě být nemůže, ale ve srovnání s jejím filmovým přepisem z roku 1970 má seriál Hlava 22, který od neděle nasadí program ČT art, body navíc.

Přinejmenším od fanoušků, kteří se postarali o vzácný úkaz, jejich hodnocení totiž od první epizody pravidelně stoupalo až k nejvyššímu pro poslední díl. 

Navíc se přidaly nominace na Zlatý glóbus či televizní Emmy, pro Christophera Abbotta v hlavní roli kapitána Yossariana, považovaného za modernější a mrazivější verzi českého Švejka, i pro George Clooneyho v úloze generála Scheisskopfa.

Sám Clooney si zvolil vedlejší postavu, protože se zároveň podílel na režii, přičemž všichni tři režiséři včetně něj byli na natáčení každého dílu den co den a společně dělali i dokončovací práce. 

Ze Států na Sardinii se dovezla dvě funkční dobová letadla B-25, která se použila pro akční scény ve vzduchu, zbylé stroje se přidaly v postprodukci digitálně. 

Vedle absurdity armádních předpisů uprostřed druhé světové války sleduje Hlava 22 i milostné zápletky a herečka Julie Ann Emery si pochvalovala, že nahé sexuální scény vznikaly za nejpříjemnějších podmínek, jaké dosud zažila. Producenti neustále kontrolovali, kdo sedí u monitorů, a do štábu povolali co nejvíce žen, aby se prý cítila v bezpečí.