Z natáčení snímku Cimrman dobývá Ameriku | foto: Česká televize

TELEVIZIONÁŘ: Jára Cimrman dobývá Ameriku! A jako vždy v ústraní

  • 3
Samozřejmě je to ostuda, kletba i smutek, zneuznaný rodák znovu slaví hořký úspěch, protože dokument Davida Smoljaka Cimrman dobývá Ameriku má premiéru v ústraní, v sobotu večer na ČT art.

Ovšem Jára Cimrman byl na ústrky zvyklý a nadšence, kteří natočili cestu souboru Cimrman English Theatre z pražského Žižkova na newyorský Manhattan, může hřát podpora 198 příznivců, kteří v internetové sbírce na projekt přidali 154 600 korun.

Za odměnu si dárce mohl zahrát velikánova oddaného fanouška hned v úvodní scéně nazvané Veselé loučení s výpravou. Nebo podepsal Cimrmanův protestní list, nebojácně schovaný před patentovým úřadem ve Washingtonu DC na důkaz morálního rozhořčení nad tím, že tam odmítli zaregistrovat našeho génia jako autora vynálezu žárovky, pojistky, telefonu a kinematografu.

Případně stojí přispěvatelovo jméno na Cimrmanově epitafu, poslaném spolu s odkazem Budoucnost patří aluminiu! v lahvi od českého piva po proudu řeky Hudson do Atlantiku. Film slíbil zjistit, zda Edisonovy exponáty vystavené v Thomas Edison Center jsou opatřeny i Cimrmanovým jménem, ale hlavně jestli američtí diváci anglické verze Záskoku řičí smíchy na stejných místech jako my.

Další tipy z televizního programu