Bitva o Midway z roku 1976 | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Ale která ze všech Bitev o Midway? Starší a úspěšnější

  • 6
Herci Henry Fonda, Charlton Heston, Glenn Ford, Cliff Robertson, Hal Holbrook a Robert Webber, scenárista Donald S. Sanford i režisér Jack Smight patřili k válečným veteránům. Snad i díky jejich reálné vojenské zkušenosti si Bitva o Midway, již v sobotu uvede ČT 2, drží respekt mezi ostatními verzemi téže události.

Není jich málo. Vůbec první z Bitev o Midway natočil v roce 1942 jako dokument John Ford, který za druhé světové války narukoval hned mezi prvními dobrovolníky z Hollywoodu a shodou okolností se na ostrově Midway nacházel právě během klíčových bojů mezi japonskými a americkými silami.

Jiný dokument, natočený pro National Geographic v 90. letech, pak na místě hledal potopené letadlové lodě. A po Smightově hraném příběhu z roku 1976 vznikla před čtyřmi lety jeho zatím nejnovější předělávka v režii Rolanda Emmericha, který si potrpí na velkolepé počítačové efekty.

Ovšem v kinech si jeho pokus vydělal sotva na vlastní náklady, zatímco producent Smightova snímku Walter Mirisch ve svých pamětech zmiňuje, že tehdejší Bitva o Midway znamenala v historii jeho společnosti jeden z největších finančních úspěchů.

Je pravda, že Mirisch na rozpočtu hodně ušetřil tím, že mnohé bitevní záběry převzal po střihové úpravě z jiných snímků, úsporu zjevně znamenala také výměna režiséra, protože původně vybraný John Guillermin žádal od producenta neustále další peníze.

Ale vyplatilo se, ostatně Mirisch, který zemřel letos v únoru ve 101 letech, přivedl na svět i jiné výnosné, dnes již legendární tituly Někdo to rád horké, Sedm statečných, West Side Story, Velký útěk nebo Růžový panter.