Bill Murray, Tilda Swinton, Bruce Willis a Edward Norton ve filmu Až vyjde...

Bill Murray, Tilda Swinton, Bruce Willis a Edward Norton ve filmu Až vyjde měsíc (2014) | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Až vyjde měsíc, začne nejněžnější romance léta

  • 3
Když společně prchá za novým životem dospělý pár, bere si kreditní karty – nuda. Zato pohled do sbalených kufříků dvojice, jejíž útěk sleduje romantická komedie Až vyjde měsíc, odzbrojí nejen smíchem.

Hrdinům nejněžnější love story léta, kterou osm let po její premiéře na festivalu v Cannes nasadí sobotní ČT art, je totiž dvanáct let a oba nosí nálepky podivínů – což se ovšem dá tvrdit o všech postavách svérázných děl Wese Andersona.

Přitom se paradoxně chovají dospěleji než vážení občané, kteří se vydají po jejich stopách. V zábavně dojemné krajině dětství, průzračně čisté navzdory bizarním okolnostem, se zjevně cítili příjemně i herci.

Edward Norton v roli vedoucího skautů, Bruce Willis coby místní policista a další hollywoodské hvězdy jako Bill Murray, Frances McDormandová, Tilda Swintonová či Harvey Keitel. 

Nicméně tehdejším objevem se stala debutující Kara Haywardová, jíž se přezdívalo „osudová školačka“ a která od své prvotiny natočila mimo jiné snímky Místo u moře, Paterson, My nebo Ke hvězdám. 

Anderson měl zkrátka šťastnou ruku, nicméně půvab jeho filmu Až vyjde měsíc nespočívá ani jenom v hercích, ani v náladě městečka na pobřeží v 60. letech. Kouzlí hlavně filmař sám.