Jerzy Stuhr ve filmu Amatér | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Natáčí všechno, co se hýbe. Kdo jiný nežli Amatér

  • 1
Svého času jej uklidili na odpolední představení pro důchodce, aby aspoň tolik neprovokoval, když už si spřátelení umělci ze socialistického Polska zahrávají s kinem morálního neklidu.

Po pádu komunismu Amatér, jehož v sobotu připomene ČT art, skončil neméně příznačně na nosiči DVD z edice Levné knihy – jako spousta jiných děl uznávaných klasiků. 

Režisér Krzysztof Kieslowski ke svému scénáři přizval představitele titulní role Jerzyho Stuhra a do příběhu zakomponoval řadu filmových poct, počínaje epizodním obsazením kolegy Krzysztofa Zanussiho a konče odkazem na Ostře sledované vlaky. 

Hlavní hrdina snímku, jenž vozil festivalové ceny z Chicaga, Berlína a dokonce z Moskvy, však není školeným filmařem. Kameru si koupí pro domácí rodinnou kroniku, dá za ni dva měsíční platy, v malém městě se tak stane svého druhu celebritou.

Objednají si u něj film k jubileu místního podniku – a jak se na svět začne dívat objektivem, mění se i jeho vnímání a postoje. Když se ho ptají, co vlastně točí, odpoví – Všechno, co se hýbe. 

Jenže časem propadne posedlosti umělce, která mu ukrajuje ze soukromého života a donutí jej nově definovat vlastní osobnost. Takové filmy jsou odolné vůči rokům i režimům.