z dokumentu Evoluce 4 z revoluce (Michael Kocáb)

z dokumentu Evoluce 4 z revoluce (Michael Kocáb) | foto: Česká televize

Televize uvádí sérii dokumentů o listopadových revolucionářích

  • 1
Cyklus Evoluce 4 z revoluce přináší sběrné portréty čtyř mužů listopadu 1989 v proměnách času. Původně jich režisér Pavel Koutecký zpovídal sedm, dál si hlídal čtyři a jejich osudy po dvaceti letech dokončil Jan Šikl.

Sérii dnes na ČT2 zahájí Michael Kocáb, ve čtvrtek následuje Martin Mejstřík a za týden ve stejných dnech přijdou na řadu Jan Ruml a Kryštof Rímský.

Poprvé se točilo v roce 1990; snímek Po roce se stal jedním z posledních týdeníků pro kina. Koutecký v něm zachytil rok sedmi aktérů sametové revoluce: kromě studentského vůdce Mejstříka, hudebníka Kocába, disidenta Rumla a mladého účastníka zásahu na Národní třídě Rímského také zpěvačky Marty Kubišové, herce Petra Čepka a policisty, jenž se za masakr studentů omluvil.

z dokumentu Evoluce 4 z revoluce (Jan Ruml)

V dalších letech už s kamerou sledoval jen čtyři z nich; roku 2001 záznam sestřihal do filmu Hledači pevného bodu a v natáčení pokračoval až do své tragické smrti v roce 2006. Poté producentka Jarmila Poláková pozvala režiséra Šikla, aby v práci pokračoval.

Senátor bydlel v prádelně

Kocáb ještě výsledek neviděl. "Dovezl jsem ho rodičům a spolehl se na jejich úsudek," říká rocker, jenž minulé dvacetiletí zažil jako poslanec i ministr. Nikdy filmaře nežádal, aby už skončili: "Bral jsem tu možnost, jak přicházela, a jsem za ni vděčný."

z dokumentu Evoluce 4 z revoluce (Martin Mejstřík)

Mejstříka kamera poprvé zachytila v prádelně, kde tehdy bydlel. Na přelomu tisíciletí mu Koutecký naznačil, že v Mejstříkově životě chybějí dramatické zvraty. "Byl jsem smířený, spokojený, usměvavý, čili pro režiséra peklo. Ale vzápětí se začaly dít věci," zmiňuje Mejstřík povodně a senátní volby.

Ruml už svůj příběh viděl. "Tvůrci byli milosrdnější, než jsem tušil. I tak, navzdory marnivosti, je to výkon, dívat se hodinu na sebe a své blízké a nerdít se," žertuje. Natáčení prý nikdy nechtěl ukončit, což přikládá svému věčnému pocitu, že je nutné ještě něco doříct, opravit, vysvětlit, tedy "absťáku po droze zvané snaha ovlivňovat věci dodatečně".

z dokumentu Evoluce 4 z revoluce (Kryštof Rímský)

Rímskému bylo na počátku projektu patnáct let. "Byl jsem totální puberťák poblázněný punkem, což jsem pořád, a nějakým levičáckým anarchonesmyslem, což dnes už vůbec nechápu," směje se nynější herec. Do dalšího natáčení se nehrne. "Asi ne. Řekl jsem toho až moc – lidem, jimž věřím nebo jsem věřil. Na Třinácté komnaty a podobné nesmysly, které mi nabízejí, nemám sebemenší chuť."