Moderátor Jimmy Kimmel | foto: AP

Virtuální televizní ceny Emmy vyhrály seriály Schitt's Creek a Boj o moc

  • 2
Seriály Schitt's Creek a Boj o moc získaly hlavní televizní ceny Emmy během nezvyklého ceremoniálu ovlivněného koronavirem, kdy před kamerou stál jen moderátor Jimmy Kimmel a nominované sledovaly kamery v jejich soukromí.

Překvapením bylo zejména vítězství kanadského komediálního cyklu Schitt’s Creek, který vyhrál svou kategorii a za nějž bodovali i herci Catherine O’HaraEugene Levy nebo Daniel Levy. Líčí osudy bohaté rodiny, jež se propadne do chudoby.

Vůbec nejmladší hereckou vítězkou v historii Emmy se stala Zendaya, odměněná ve 24 letech za svou roli v dramatu Euforie. Mezi herci zvítězil  Jeremy Strong z cyklu Boj o moc, který rovněž kraloval mezi dramaty. Mezi minisériemi se prosadili komiksoví Strážci, kteří posbírali vůbec nejvíc sošek, jedenáct. 

Přenos zahájil Jimmy Kimmel před zdánlivě nabitým sálem, ovšem vzápětí se ukázalo, že jde o sestřih záznamu z ceremoniálů minulých ročníků cen Emmy. „Jistěže jsme bez publika, jistěže jsem tu sám,“ upozornil. 

Virtuální metodu zvolilo už předchozí udílení kreativních cen Emmy, kam se vloudila chyba podobná oscarové aféře, kdy filmem roku 2017 byl omylem vyhlášen muzikál La La Land místo skutečného vítěze, filmu Měsíční svit. V tvůrčích kategoriích Emmy zase cenu, již získal Ron Cephas Jones, přiřkli  Jasonu Batemanovi a oprava zazněla až po reklamním bloku.

Vítěz to však vzal s humorem tím spíše, že trofej za jiný pořad dostala i jeho dcera Jasmine Cephas Jonesová. A Bateman, který prohrál jako host v seriálu Outsider, si v noci z neděle na pondělí čekání zopakoval, tentokrát s nominací za seriál Ozark. 

Kimmel stál na jevišti v centru Staples Center v Los Angeles, dalších sto třicet kamer sledovalo nominované v deseti zemích a dvaceti městech. Producenti přenosu předem přiznávali, že mohou nastat technické problémy, ale s úsměvem dodávali: „Máme Jimmyho Kimmela, který miluje živé vysílání a  chaos. Možná dokonce doufá, že se něco pokazí.“

Vedle výjimečné podoby ceremoniálu, kterou si vyžádalo riziko nákazy při velké společenské akci, se letošní ročník Emmy vyznačoval rekordním počtem nominovaných umělců černé barvy pleti. Jedna z oceněných hereček, Regina Kingová, upozornila na blížící se americké volby.

Český zvukař Juraj Mravec, který byl nominovaný s celým týmem za seriál Koruna, nakonec odešel bez ceny. Šanci měl už podruhé, před šesti lety se ucházel o Emmy za projekt  Klondike.