RECENZE: Při pátém Taxi se prudce zasteskne po sérii Rychle a zběsile

  • 3
Generačně obměněné pokračování kdysi populární série Taxi natočil Franck Gastambide, tvůrce podobně lidové Pařby v Pattayi. K režii snímku Taxi 5 si přibral hlavní roli i scénář, na němž se podle titulků podílel původní autor a producent Luc Besson; ve skutečnosti jej však zahlédl nanejvýš z rychlíku.

Prolog sice slibuje změnu v podobě kličkování legendárního bílého taxíku mezi ovcemi a velbloudy, jenže vzápětí se děj vrací do starých kulis. 

Policista přeložený z Paříže do Marseille si připadá jako vítěz formule 1 mezi Četníky ze Saint Tropez, jejich styl humoru ovšem padá o buranskou ligu níž, počínaje obézní vášnivkou a konče liliputem.

Když zvracení, tak mohutné a opakované, když fekálie, tak v ještě větší dávce, jíž je vystavena elegantní ministryně. A zdání satiry splní povzdech, že italské lupiče ve ferrari lze sotva dostihnout policejní dacií.

Taxi 5

40 %

Francie, 2018, 103 min

Režie: Franck Gastambide

Scénář: Franck Gastambide, Stéphane Kazandjian, Luc Besson

Hrají: Franck Gastambide, Salvatore Esposito, Sabrina Ouazani, Bernard Farcy, Malik Bentalha, Edouard Montoute a další

Kinobox: 43 %

IMDb: 4.7

Jediné kouzlo, které trvá, zosobňuje taxík sám. Bohužel se k pořádné akci dostane jen dvakrát, v půli snímku a ve finále. 

Po zbytek času o sebe hrdinové zakopávají, padají, žvaní a svačí; jeden úsměv zařídí svépomocný systém občanského varování před řidičským antitalentem, druhý epizodní figurka Araba, který podniká v italském duchu. Ale jinak se ctitelům akce prudce zasteskne po sérii Rychle a zběsile.