Eliška Balzerová a Tatiana Vilhelmová během natáčení filmu Tátova volha | foto: CinemArt

Balzerová s Vilhelmovou ujely starou volhou. Vejdělkova novinka dotočena

  • 16
Strávily spolu pětadvacet dní v jednom karavanu a v pamětnickém autě. Eliška Balzerová coby matka a Tatiana Vilhelmová v roli její dcery dotočily komedii Tátova volha.

Dámská road movie svedla dohromady herečky, které se potkaly jako matka s dcerou už v Teorii tygra. „Samozřejmě jsem si toho byl vědom, ale tady hrají úplně jiný typ postav. Navíc na sebe dokonale slyší, navzájem si před kamerou dopřávají prostor a taky mezi herečkami patří ke vzácným výjimkám, které spolu vydrží v jednom karavanu pětadvacet dní. Připravený bič jsem nemusel použít,“ shrnul režisér Jiří Vejdělek s nadsázkou důvody své volby. Film přijde do kin až v březnu, ale už z prvního střihu je znát, že se v obsazení nemýlil.

Dvougenerační ženský tandem se vydá na cestu po náhlé smrti manžela, respektive otce, aby odhalil či vyvrátil existenci jeho tajemného syna. Což obnáší putování po stopě bývalých milenek záletníka, jež hrají Vilma Cibulková, Eva Holubová či Hana Maciuchová, a to zděděným veteránem typu Volha GAZ 21.

Hned jsme auto zavařily

„Pokutu jsme nedostaly, zato všichni řidiči kolem zpomalovali a naše auto si obdivně prohlíželi, je to opravdu muzeální kousek,“ vypráví Balzerová. Na otázku, která z nich lépe řídí, odpovídá jednoznačně: „Táňa! Dokázala se s ním otočit i zacouvat. Mně naštěstí role předepisovala, že to neumím. Ale vůbec nejšikovnější byl majitel volhy, jednoruký ukrajinský mladík Kolja, který přesto bravurně řadil, a dokonce vůz jenom levačkou opravil, když jsme ho první den zavařily, což se podle scénáře mělo stát mnohem později. Musel se měnit chladič,“ líčí znalecky herečky.

Svým nadšením pro dámskou jízdu po okresních silnicích připomínají dvojici rebelek z kultovního snímku Thelma a Louise. „Jenom na rozdíl od nich nikoho nezastřelily, i když možná občas měly chuť,“ žertuje režisér a Balzerová přidává historku, jak se také vzbouřily. „Jednoho dne po natáčení, když už se měl celý štáb vracet na základnu, navrhla najednou Táňa: Ujedeme jim! Sešlápla plyn a udělaly jsme si vlastní volnou vyjížďku, filmařskou kolonu jsme nechaly daleko za sebou,“ směje se Balzerová.

Příběh, v němž podle Vejdělka dramatické situace vesměs vyústí v komické, patří do trojice premiér příštího roku, které podpořila společnost innogy. 

„Na rozdíl od minulých let, kdy jsme pomáhali také uměleckým experimentům včetně letošního karlovarského vítěze Křižáčka, jsme si od nich dali na rok pauzu a vsadili tentokrát výhradně na divácké žánry,“ potvrdil za innogy Martin Chalupský.

Skutečně nejdou do neznáma: režisér Tátovy volhy uměl přivést do kina na Ženy v pokušení přes milion diváků a stejně úspěšný Anděl Páně 2 zase vedl k sázce na jinou pohádku, Čertí brko v režii Marka Najbrta. V ní se vedle Jana Ciny objeví Jana Plodková s Markem Danielem a také Judit Bárdosová. „Tentokrát však nehraju princeznu, nýbrž dceru hospodského, a není to typická pohádková naivka,“ naznačuje herečka.

Do třetice innogy spoléhá na detektivku Ten, kdo tě miloval, kterou podle předlohy Marie Poledňákové natáčí Jan Pachl. Současně čeká na příští zajímavé látky vzešlé ze scenáristické soutěže Filmové nadace, která poprvé otevírá kategorii pro mladé autory do 33 let. 

„Samozřejmě mohou začátečníci soupeřit i se zkušenějšími kolegy v hlavním poli, ale rádi bychom novým talentům vyšli vstříc,“ říká za nadaci Helena Uldrichová. Šéf Barrandova Petr Tichý dodává, že studio plánuje koprodukční vstup do jiných silných látek, životopisu Josefa Myslivečka Il Boemo i do projektu Agnieszky Hollandové Šarlatán.