Jorga Kotrbová jako princezna Zlatovláska ve stejnojmenné pohádce (1973)

Jorga Kotrbová jako princezna Zlatovláska ve stejnojmenné pohádce (1973) | foto: Filmové studio Barrandov

Jirásek, smyčce, básně. Co se vysílalo 24. prosince, než přišly pohádky

  • 5
Zdálo by se, že bez čertů a princezen se neobešel žádný Štědrý večer v naší televizní historii. Ale paměť klame. Tradice původních pohádkových premiér z dílny ČT vysílaných ke sváteční večeři trvá teprve pětadvacet let. Jak vypadal 24. prosinec předtím, za časů jediné televize?

Pohádky sice byly na programu Štědrého dne také, ale nasazovaly se pouze do pozdního odpoledne. Večerní program měl jiný, osvětový ráz. Zpravidla se v inscenacích připomínaly texty či osudy významných osobností národní historie.

Tak třeba nadílku před padesáti lety zařídil Záhořanský hon, natočený podle předlohy Aloise Jiráska s Janou Preissovou v hlavní roli a provázený dobovou vysvětlivkou, že ironizuje „pokryteckou nadutost rokokového panstva“.
Jindy nastoupil příběh Za ranních červánků, životopis Josefa Dobrovského, jehož hrál Radovan Lukavský. Výjimkou se stal pohádkový muzikál Zlatovláska v roce 1973.

Buditelskou notu Štědrého večera postupně začaly vytlačovat rodinné komedie, roku 1976 Můj brácha má prima bráchu a rok nato Jak vytrhnout velrybě stoličku. Ovšem musely si počkat na pozdější hodinu, startovaly až kolem půl deváté. Nejprve se učinilo zadost takzvaně „vyššímu umění“, které vytvořil blok Sukovy serenády a Sváteční chvilky poezie.

Teprve od konce 70. let se začaly do časnějších štědrovečerních hodin probíjet pohádky. Konkrétně letopočty 1978 až 1980 patřily titulům Paví král, Jak se budí princezny a O ptáku Ohniváku. Na jistou dobu pak sice zase ustoupily, nicméně od 80. let si pohádky své místo ve štědrovečerním programu znovu upevňovaly.

Postupně dospěly i k principu televizních premiér, které 24. prosince zažily například snímky O statečném kováři, Třetí princ, S čerty nejsou žerty či Mahulena, zlatá panna. Ovšem tehdy šlo vesměs o distribuční pohádkové filmy pro kina.

Kdežto k vlastní výrobě pohádky určené přímo pro Štědrý večer sáhla tehdejší Československá televize poprvé až po změně režimu, když roku 1990 uvedla koprodukční příběh O Janovi a podivuhodném příteli. Natočil jej Ludvík Ráža, jehož Sedmero krkavců v roce 1993 založilo nynější tradici štědrovečerních pohádek již samostatné České televize.

Vyplácí se. Za posledních deset let všechny našly nad dva miliony diváků a Anděl Páně 2 je s více než třemi miliony vůbec nejsledovanější pohádkou za patnáct let. Její slavnou scénu, duet anděla s čertem, najdete na videu.