Porota soutěže Česko Slovenská SuperStar: Rytmus, Gábina Osvaldová, Helena...

Porota soutěže Česko Slovenská SuperStar: Rytmus, Gábina Osvaldová, Helena Zeťová a Paľo Habera (2011) | foto: Archiv televize Nova

SuperStar teprve odstartuje, fanoušci už vybírají favority

  • 1
Druhá Česko Slovenská SuperStar se teprve začne vysílat, ale fanoušci už na internetu šíří jména favoritů, kteří údajně prošli do semifinále. Nova je nekomentuje. Bude se opět dívat každý druhý člověk, který sedí u televize?

Co nevyšlo turecké telenovele, zkusí televize Nova napravit stejně mohutným startem SuperStar. Druhý ročník česko-slovenské soutěže zpěváků začíná na Nově a Markíze v neděli, další dávku přidá hned v pondělí – a stejně soustředěné nasazení si udrží od předtočených dílů z konkurzů až do konce. S diváckým hlasováním přejde pořad, jejž Leoš Mareš uvádí s novou kolegyní – slovenskou zpěvačkou Tinou, na model nejprve třídenních, poté dvoudenních soubojů a následného rozhodnutí.

Kdy se vysílá Superstar

20. únor – vstupní díl

21. 2. , 27. 2., 28. 2. a 6. 3. – castingy

7. březen – Hvězdná pěchota

12.–13. březen – Divadlo

14. březen – Dlouhá cesta

19. březen – 1. semifinále

20. březen – 2. semifinále

21. březen – rozhodnutí

(a pak stejný model až do 4. dubna) 10. duben – 1. finále

11. duben – rozhodnutí

(a pak stejný model do 30. května)

5. červen – velké finále

Zatímco obrazovka po úvodním představovacím večeru předvede castingy, na něž se přihlásilo více než deset tisíc zájemců, vybraná stovka nejlepších už má za sebou další kola. Po třídenním vyřazovacím natáčení, kdy porota ve složení Gábina Osvaldová, Helena Zeťová, Paľo Habera a Rytmus posuzovala sólový zpěv i vystoupení ve čtveřici, zbyla nakonec definitivní semifinálová čtyřiadvacítka soutěžících. Samozřejmě přísně tajná, ale zdá se, že neutajitelná. Na internet totiž uniklo pár jmen, která by měla zasáhnout do hry.

Patří k nim třeba Petr Ševčík, který v minulé řadě "vyhořel" těsně před postupem při duetu; porotcům připadal psychicky labilní, on sám tvrdil, že kvůli krátkozrakosti neviděl na text. Už nyní mu internetoví fanoušci vyjadřují podporu.

Podle jejich zvěstí mají postoupit ještě Martin Durkáč a Anna Kliková, kteří se ucházeli o hlavní role v muzikálu Robin Hood. A sítí se šíří i jiná sestava údajných semifinalistů: Jana Karasová, Monika Povýšilová, Matej Piňák, Aneta Salačová.

"Jména semifinalistů rozhodně nebudeme prozrazovat dříve, než se to diváci dozvědí z vysílání," komentovala spekulace Lucie Juráčková z Novy. Televize se nevyjadřuje ani ke stížnostem neúspěšných uchazečů, podle nichž u předvýběru během castingů není žádný pěvecký odborník a producenti se rozhodují během pár vteřin jen podle vnějšího dojmu, zda adepta pustí dál před porotu. Cítí se podvedeni – a není divu, ve hře je smlouva pro vítěze v hodnotě sto tisíc eur, asi 2,5 milionu korun.

Celkově se však v SuperStar protáčejí mnohem větší peníze. Bude záležet na sledovanosti, která ročník po ročníku klesá. První českou SuperStar sledovalo průměrně 2,7 milionu, finále dokonce 3,3 milionu lidí; při třetí české sérii však zájem opadl na dva miliony diváků. Též na Slovensku vidělo první finále 1,8 milionu diváků, zatímco třetí řadu už sledoval jen milion Slováků. A společný pokus Česko Slovensko hledá SuperStar sledovaly v Česku necelé dva miliony diváků, na Slovensku něco přes milion, přičemž diváků přibývalo s tím, jak ubývalo soutěžících.

Vrátí se diváci?

Pro televize živené reklamou je však důležitý i takzvaný share čili podíl na publiku sedícím u televize, zejména v ekonomicky aktivní skupině od 15 do 54 let. A v ní se všechny tři české SuperStar pohybovaly nad šedesáti procenty, což je pro inzerenty lákavé. Kolik diváků se vrátí, Nova netipuje. "První řada ČeskoSlovenské SuperStar zaznamenala nebývalý ohlas, všechny díly sledoval průměrně každý druhý divák u televize. Věříme, že i druhá bude velmi úspěšná," říká jen obecně Juráčková.