Režisér Stephen Daldry na Berlinale

Režisér Stephen Daldry na Berlinale | foto: Reuters

Stephen Daldry veze na Febiofest svou novinku s Jamesem McAvoyem

  • 0
Britský filmař Stephen Daldry, nositel tří oscarových nominací za snímky Předčítač, Hodiny a Billy Elliot, jenž se podílel i na seriálu Koruna, bude hostem 28. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest.

Při pátečním zahájení předá Daldry čestnou cenu Kristián producentovi Mikeovi Downeymu, jenž pracoval třeba na Šarlatánovi, a v sobotu ve 14 hodin v jediné projekci uvede svou novinku, televizní příběh manželského páru za koronavirové izolace nazvaný Together, v němž se potkali James McAvoy a Sharon Horganová.

Z filmu Together

Vedle Downeyho převezmou hned v úvodu pražské části putovního Febiofestu ocenění za přínos kinematografii ještě herci Jiří Lábus, k jehož poctě se promítají třeba Vlastníci, a Božidara Turzonovová, která se zase připomene i v Božské Emě. Zahajovacím snímkem se stane předpremiéra komedie Woodyho Allena Festival pana Rifkina.

Porota složená z fanoušků pod vedením čestného předsedy Michaela Kocába hodnotí kategorii komedií, odborná porota, v níž zasedne mimo jiné Jiří Mádl, pak hlavní soutěž. Vítězové budou vyhlášeni 24. září, následně se výběr z programu vydá do krajů.

Při vstupu na festivalové projekce či doprovodný program musí návštěvník prokázat svou bezinfekčnost, tedy doložit negativní test, prodělání nemoci covid-19 nebo dokončené očkování proti ní. Po celou dobu také platí povinnost mít nasazený respirátor.