Sergej Loznica na karlovarském festivalu v roce 2007

Sergej Loznica na karlovarském festivalu v roce 2007 | foto: MFF KV

Velkolepé, děsivé a groteskní. Film o Stalinově pohřbu jede do Benátek

  • 3
Vedle Marhoulova Nabarveného ptáčete, studentské práce Sh_t Happens a restaurované Extase má Česko na 76. festivalu v Benátkách ještě jednu položku. A to koprodukční podíl na nesoutěžním snímku Státní pohřeb, který sleduje čtyři dny po Stalinově smrti.

Ukrajinský režisér Sergej Loznica, jenž si za Donbas přivezl loni cenu z Cannes, označil Státní pohřeb za „velkolepé, děsivé a groteskní“ divadlo. „Pracoval jsem se záběry, které byly natočeny mezi 5. a 8. březnem 1953 pro film Velké rozloučení. Ale sovětská vláda jej tehdy zakázala,“ líčí Loznica.

Záběry, které se směly objevit až v 90. letech, našel režisér v ruském státním archivu. Zahrnují čtyřdenní smuteční akce v Berlíně, Varšavě a Praze stejně jako ve velkých městech tehdejšího Sovětského svazu. „Události pozoruji od oznámení Stalinovy ​​smrti až po pohřeb na Rudém náměstí,“ vysvětlil režisér.

„Chci dát divákům příležitost, aby se ocitli uvnitř dané doby se všemi jejími emocemi. Moje generace už o ní může začít mluvit, zatímco pro předchozí pokolení včetně mých rodičů tu stále existují bolestivé vzpomínky,“ řekl Loznica o filmu vzešlém ze spolupráce Nizozemska, Litvy a Česka.

Na svůj příští projekt Babí Jar, připomínající masakr více než 33 tisíc kyjevských Židů během dvou dnů v září 1941, shání filmař peníze šest let. „Na Ukrajině se mě ptali, jak vykreslím Ukrajince. Je to stále národní trauma,“ uznává filmař, který si svou produkci Atoms & Void založil v Nizozemí.