Kdo je kdo ve Star Wars? Stručné osudy Anakina, Hana Sola a dalších

  12:16
Skalní fanoušci ta jména znají nazpaměť. Pro ty, kteří by snad vášní ke Star Wars zahořeli nově až nyní, iDNES.cz přináší krátký přehled o osudech hlavních aktérů ságy včetně Anakina Skywalkera, Hana Sola nebo Padmé Amidaly.
Hayden Christensen (Anakin Skywalker) a Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi) ve filmu...

Hayden Christensen (Anakin Skywalker) a Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi) ve filmu Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005) | foto: Bontonfilm

Darth Vader z Hvězdných válek

Anakin Skywalker – klíčový hrdina celých Hvězdných válek, který vystupuje ve všech šesti částech série. Talentovaný Jedi prešel z říše světla k silám zla. Původně byl učedníkem Obi-Wana Kenobiho. Později se ale rozhodl pro temnou stranu Síly a stal se učedníkem Dartha Sidiouse až se z něj vyklubal obávaný Darth Vader stojící na straně Sithů. Společně se svou ženou Padmé splodil syna Luka Skywalkera a dceru Leiu.

Anakina Skywalkera v druhé a třetí epizodě ztvárnil herec Hayden Christensen, pro kterého se Hvězdné války staly startovacím můstkem do světa showbusinessu. Dartha Vadera si poté zahrál kulturista David Prowse, mnohokrát do jeho kostýmu ale naskočil i jiný herec.

Mark Hamill coby Luke Skywalker ve filmové sérii Star Wars

Luke Skywalker – je jedním z potomků Anakina Skywalkera a Padme Amidaly. Vyrostl na planetě Tatooine, kde byl skrýván před svým otcem. Po setkání s Obi-Wan Kenobim se stal jeho učedníkem a rytířem Jedi. Při boji se svým otcem Darth Vaderem přišel o ruku. V šesté epizodě se mu povedlo ve Vaderovi těsně před smrtí probudit jeho dávno ztracenou svělou stranu a odhalit jeho pravou tvář.

Postavu Skywalkera si zahrál americký herec Mark Hamill, který se navrátí i v sedmé epizodě Síla se probouzí. Po velkém úspěchu Hvězdných válek se mu už nepovedlo prosadit se v dalším filmu. Pracoval především pro televizi. Zahrál si třeba v seriálu Chuck nebo The Flash.

Galaktická vládkyně princezna Leia se v nové epizodě představí jako dlouholetá...

Leia Organa – dcera Padmé Amidaly a Anakina Skywalkera, která vyrůstala na planetě Alderaan v rodině republikového senátora Baila Organy, kvůli kterému také získala své druhé jméno a titul princezny. Společně se svými přáteli bojovala proti krutému Impériu. Později se do jednoho z nich - pilota Hana Sola zamilovala a vzala si jej za muže. Společně se objeví i v sedmé části Síla se probouzí.

Princeznu ztvárnila herečka Carrie Fisher, kterou v její kariéře potkal stejný osud jako Marka Hamilla - nikdy se jí nepovedlo překonat slávu Hvězdných válek. Objevovala se především v různých televizních produkcích, velmi často hlavně kvůli své účasti ve slavné sérii.

Jedna z nejoblíbenějších postav původní série, talentovaný pilot Han Solo a...

Han Solo – je pilot a kapitán vesmírné lodi Millennium Falcon, v níž cestuje se svým kopilotem Wookieem Chewbaccou (česky Žvejkalem). Společně se zapojí do válek na straně rebelů s Lukem Skywalkerem a princeznou Leiou. Na konci páté epizody je Han zamražen do karbonitu, ze kterého ho vysvobodí až jeho milovaná princezna.

Představitel Hana Harrison Ford na rozdíl od svých kolegů nezůstal ve stínu slávy Hvězdných válek a za svou dlouhou a stále trvající hereckou kariéru ztvárnil spoustu ceněných rolí, včetně slavného Indiana Jonese. Objevil se také ve filmech Air Force One, Enderova hra nebo Hezké vstávání. Na Oscara byl nominován pouze jednou, a to v roce 1986 za snímek Svědek režiséra Petera Weira.

Oba hrdinové filmu Star Wars se vrátí v Epizodě 7.

Chewbacca (česky Žvejkal) – chlupatý kopilot Hana Sola ve Hvězdných válkách plnil především úlohu zábavné a hodné bytosti. Pochází z planety Kashyyyku a je tzv. Wookieem, tedy obřím humanoidem s hustou srstí. Rozumí normálnímu jazyku, je ovšem schopný reagovat pouze skřeky.

Chewbaccu v sérii ztvárnil britsko-americký herec Peter Mayhew, který měří neuvěřitelných 226 centimetrů. Kromě Hvězdných válek se v mnoha dalších filmech či seriálech neobjevil.

Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů (2005)

Obi-Wan Kenobi – je rytíř Jedi, kterého vycvičil Qui-Gon Jinn. Po smrti svého mistra se na jeho přání rozhodne učit mladého Anakina Skywalkera, se kterým nakonec svede rozhodující souboj, který z Anakina učiní Darth Vadera. Ve čtvrté epizodě zemřel rukou svého učedníka, aby umožnil Lukovi Skywalkerovi a dalším bezpečí.

V nové sérii Kenobiho ztvárnil skotský herec Ewan McGregor, kterého proslavil snímek Trainspotting režiséra Dannyho Boylea. V roce 1997 byl nominován na Oscara za adaptovaný scénář ke snímku John Hodge. V původní trilogii si staršího Obi-Wana zahrál legendární britský herec Alec Guinness, který se proslavil ve filmu Oliver Twist z roku 1948.

Yoda

Yoda – nejmenší, nejstarší a nejváženější člen Rady Jediů, který pomáhal vycvičit Anakinova syna Luka Skywalkera. Během svého života procestoval Galaxii a navštívil stovky světů, snažíce se porozumět Síle. Když se poprvé setkal s mladým Anakinem varoval před nebezpečím, které může v budoucnu pro všechny představovat.

Loutku mistra Yody vedl loutkoherec Frank Oz, který mu zároveň propůjčil i svůj hlas. Vymyslel také známý přehozený slovosled, kterým mistr hovoří. V druhé a třetí epizodě už Yodu vytvořili počítačovou animací, stále ale s Ozovým hlasem.

Ralph McQuarrie: kresba pro Hvězdné války

C-3PO – je zlatý robot, odborněji zlatý protokolární droid, kterého znovusestrojil mladičký Anakin Skywalker. V nové trilogii vystupoval jako pomocník Padmé Amidaly. Pojí ho silné přátelství s Jar Jar Binksem a dalším robotem R2-D2.

R2-D2 – bílomodrý robot, který vydává známé zvuky se stal nedílnou součástí Hvězdných válek. Stejně jako C-3PO dříve pracoval pro Padmé a později se ocitl v rukou Anakina. Právě on doručil Obi-Wanu Kenobimu zprávu od princezny Leii. Zapojoval se do Klonových válek, kde pomohl zachránil Republiku.

Autoři: ,

Pokračování seriálu Volha? Museli bychom počkat na vrásky, říká Kryštof Hádek

  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Desatero pro všechny, kdo rádi hlásají velké pravdy

12. března 2024

Premium Málokdo si zapamatuje, kdo si o víkendu připsal České lvy nebo Oscary, ale zato se bude ještě...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

RECENZE: Soused prodal vejce Židovi, hlásíme My, občané Protektorátu

19. března 2024

Premium Třídílná dokumentární série My, občané Protektorátu, již uvádí Česká televize, má dvě silné opory....

VIDEO: Ypsilonka slaví šedesátiny velkou výstavou. Uteklo to, říká Lábus

19. března 2024  11:25

Velká retrospektivní výstava plná plakátů, dokumentů a rarit dává návštěvníkům vzpomenout na...

Posedlost a láska k hudbě. Olga Malířová Špátová natočila dokument o Petru Jandovi

19. března 2024  7:30

Před třemi lety oslovili přátelé Petra Jandy dokumentaristku Olgu Malířovou Špátovou, aby o něm...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...