Stallone povolal do zbraně akční kolegy. Stali se Postradatelnými

  8:32
Zlatá éra akčních hrdinů dávno skončila. Ne však pro Sylvestera Stallonea. Shromáždil ty nejlepší a natočil s nimi Postradatelné. Možná hit, možná propadák sezony.
Z filmu Postradatelní

Z filmu Postradatelní | foto: HCE

Akční hrdinové "ze staré školy, kteří umějí nepříteli nakopat zadek, zabíjet nožem a postřílet se navzájem". Tak popsal jeden z nich projekt, u jehož zrodu se někdejší legendy sešly: film Postradatelní, jenž se pokusí vzkřísit jejich slávu. Jiný by to už dávno vzdal, Sylvester Stallone však odmítá vzít nové módy na vědomí.

z filmu PostradatelníPokud jednotlivci z rodu někdejších akčních hvězd už sami filmový hit neutáhnou, pospolu to dokázat mohou – vždyť na unikát, kde se potká celá herecká elita žánru, přijde alespoň z nostalgie každý! Z téhle úvahy herce, jehož návrat k sériím Rambo a Rocky příliš nevyšel, se zrodili Postradatelní.

V Americe odstartovali v pátek třináctého – včera; do Česka dorazí ve čtvrtek a podle prvních ohlasů to může to být triumf i debakl roku. Jedni volají "Díky, Stallone, za návrat do 80. let", jiným je "vyšeptalá stupidita" bojové historky jen k smíchu. Ostatně Stallonea nebrali vážně ani někteří kolegové, kteří role odmítli.

z filmu PostradatelníTrvalo dlouho, než se 24. října 2009 vítal poprvé před kamerou s kolegy Arnoldem Schwarzeneggerem – ten netočil už léta – a Brucem Willisem. Společnou scénu zvládli za šest hodin, leč právě od ní se odvíjí zápletka filmu, jíž se posléze probíjejí jiní herečtí "ostří chlapíci".

Pár ostrých chlapů...

Režírující spoluscenárista Stallone nic překvapivého nevymyslel: skupina žoldáků, mistrů svého řemesla, se nechá najmout, aby na jihoamerickém ostrově svrhla místního diktátora. Jenže na místě objeví, že se octli v pasti, za níž tuší odpadlíka od CIA, a bojují o své životy.

z filmu PostradatelníOdtud také název Postradatelní (The Expendables): ve vojenské operaci jde o muže "na odpis", obětované pro výhru. Nepřekvapí ani, že hlavní roli si Stallone rezervoval pro sebe. Hraje muže s pokerovou tváří a vůdcovskou autoritou, velitele i hlavního stratéga skupiny.

Do jeho týmu dále patří Jason Statham proslavený třemi díly Kurýra, který představuje bývalého pilota a specialistu na nože, čínský král bojových umění Jet Li, jehož postava je expertem na "ruční" bitky, fotbalista Terry Crews, jenž má ve filmu na starosti pušky, zápasník Randy Couture, jehož hrdinovi režisér svěřil práci s výbušninami, a Dolph Lundgren, který ztělesnil válečného veterána a špičkového ostřelovače.

z filmu PostradatelníKromě nich se na plátně v roli majitele tetovacího salonu objeví Mickey Rourke, jenž byl za Wrestlera nominován na Oscara, a coby proradný zlosyn Eric Roberts známý ze série Karate Tiger.

... ale uvnitř křehkých

Stallone sice sestavil výkvět filmových rváčů, nicméně tvrdí, že vedle napínavého thrilleru chtěl ukázat i "osamělé životy mužů, kteří žijí jako psanci a na světě mají jen spolubojovníky, na něž se mohou plně spolehnout". Za inspiraci si zvolil klasické snímky Tucet špinavců nebo Žoldáci a za klíčové heslo "Žádné triky, nýbrž poctivý boj muže proti muži s nasazením svalů a mozku".

z filmu PostradatelníI producent Kevin Kling míní, že akce je pro Stallonea druhořadá. "Podle něj musí mít film příběh a srdce, jinak nevznikne," cituje Kling svou hvězdu. Rozpočet z šedesáti milionů dolarů vyrostl na osmdesát; scénář se neustále přepisoval, údajně vzniklo víc než sto verzí; měnily se charaktery postav i jejich obsazení.

Nabídku původně dostali i Jean-Claude Van Damme, Wesley Snipes, Forest Whitaker, raper 50 Cent, Ben Kingsley či Steven Seagal. Ti, kdo nakonec zůstali, nedají na Postradatelné dopustit. "Prací se Stallonem se mi splnil sen," tvrdí Jet Li a libuje si: "Můj hrdina je kouzelně přímočarý: pořád myslí na peníze. Chce si je vydělat, aby si mohl založit rodinu."

z filmu PostradatelníStatham se přidává: "Líbí se mi tihle hoši, kteří vypadají na první pohled jako drsňáci, ale uvnitř jsou velice křehcí." Lundgrena už kdysi Stallone obsadil do Rockyho IV. "A teď mi znovu nabídl skvělou roli – cvoka, který se neumí kontrolovat, trochu exhibicionistu a trochu člověka věčně ve stresu, jehož k zemi srážejí drogy," říká Lundgren.

Zlomí si vaz?

Točilo se hlavně v Brazílii, kde herce trápila obrovská vedra, vysoká vlhkost, přívalové deště i nenadálý monzun. Lijáky však zaplavily i katakomby v New Orleansu, kam se poté štáb přesunul. Navíc práci komplikoval Stalloneův zvláštní styl – neuznává denní plán natáčení, rozhoduje se prý vždy až na místě, co se právě bude točit, takže všichni musí být neustále v pohotovosti.

z filmu PostradatelníA protože nemá rád počítačové triky, snímal bojové scény "naživo" na pět kamer současně z různých úhlů. Kaskadéři balancovali na křídle letadla, prchali před výbuchy a Stallone sám si při souboji se Stevem Austinem poranil krk. Skeptici teď špičkují, jestli mu Postradatelní definitivně nezlámou vaz. Jeho poslední Rambo si totiž ve Státech nevydělal ani na náklady a nedávno herec přiznal, že také z procent ze zisku svého snímku Rocky Balboa dosud neviděl ani dolar.

"To je život, co? Tak se to dnes dělá. Za pár milionů natočíte film, co vydělá dvě stě milionů, a stejně skončíte v červených číslech. Studio řekne, že padesát milionů dalo na propagaci někde na Ukrajině či kde, a nic s tím nenaděláte," posteskl si. Ale že by to ve svých čtyřiašedesáti zabalil? Poctiví akční hrdinové ze staré školy se přece nevzdávají.

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

21. března 2024,  aktualizováno  13:48

Vysíláme Rok začala herečka Anežka Rusevová hekticky: třemi divadelními premiérami, ve Studiu DVA a...

Podvod za půl milionu. Knihobot odhalil padělky knih tajemného autora

21. března 2024  13:30

Nepadělají se jen obrazy nebo bankovky, ale i knihy. Konkrétně vzácné, obtížně dostupné svazy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Lovec přichází! Otestuje si znalosti zákulisí soutěže Na lovu

22. března 2024

V sobotu 23. března startuje na TV Nova další série Superlovu, speciální verze pořadu Na lovu....

Simply the best! Ewa Farna podruhé nadchla vyprodanou O2 arenu

23. března 2024  9:40

Zpěvačka Ewa Farna zazpívala 22. března podruhé v po střechu našlapané O2 areně. Na přidaném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Leštiči klik hráli řediteli za dveřmi, já o protekci nestál, říká jubilant Spálený

21. března 2024

Premium Petr Spálený právě dnes slaví osmdesátiny. Jak říká, svoje roky nikdy moc neprožíval, a tak stále...

Nechtěli ji mezi sebe, ale nedala se. Beyoncé vydala countryové album

29. března 2024

Zpěvačka Beyoncé vydala v pátek 29. března druhou část plánované albové „covidové“ trilogie. Po...

RECENZE: Způsob, jak umrtvit oživlé Kroky a skoky české animace

28. března 2024  16:15

Je to smutný paradox. V cyklu Kroky a skoky české animace sice mnohokrát zazní, že animovaná tvorba...

TRENDY V KLIPECH: Miss Kalousová demoluje auto, Boone láká na pražský koncert

28. března 2024  15:01

Bývalá Miss Andrea Kalousová přichází s novým klipem Sorry. Stál ji hodně sil a padlo na něj jedno...

Chceme podchytit tu jeho svobodu. Marek Adamczyk ztvární Miloše Formana

28. března 2024

Premium V chystaném letním představení Forman, které na červen chystá Letní scéna Musea Kampa k připomenutí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...