Mánička ve filmu Hurvínek a kouzelné muzeum | foto: Rolling Pictures

Filmovou Máničku ještě Štáchová namluvila, její podobu už neviděla

  • 4
Film Hurvínek a kouzelné muzeum, který jde do kin v srpnu, bude poslední rolí Heleny Štáchové. „Jsem smutný, ale vděčný osudu, že jsme stihli vše, co jsme potřebovali. Před měsícem Helenka namluvila poslední dialogy,“ řekl režisér snímku Martin Kotík o herečce, která po dlouhé nemoci zemřela.

„Už byla hodně nemocná, vyčerpaná, ale velmi statečná a filmu se věnovala s plnou profesionalitou i nadšením,“ vzpomíná Kotík na poslední natáčení. Právě Štáchová, která stejně jako v divadle mluvila Máničku a Kateřinu, tvoří s Martinem Kláskem v roli Spejbla a Hurvínka devadesát procent všech dialogů.

Navíc je nahrávala opakovaně v několika verzích - tak, jak se z původně malého českého filmu stával velký mezinárodní projekt. „O Vánocích byla hotová finální animace, hned v lednu a únoru jsme točili konečnou verzi dialogů - a začali jsme právě s Helenkou. Teď nás čekají už jen vedlejší postavy, které dabují Martin Dejdar, Petr Rychlý nebo Ota Jirák,“ líčí Kotík.

Štáchová znala jenom hrubou animaci bez efektů, navíc s každou úpravou se měnila dynamika postav a poprvé se herci zvyklí na loutky museli strefovat přesně „do pusy“ animovaným hrdinům. „Ale zvládla to perfektně, i když výslednou podobu své Máničky včetně vlasů či brýlí už neviděla. Dokončili jsme ji minulý týden, to už byla Helenka v nemocnici,“ vysvětlil režisér.

Podle Kotíka však i ještě neúplný, pracovní tvar filmu předstihl její původní představy. „Kromě posunu k dílu evropských rozměrů nadchlo Helenku také jeho výtvarné pojetí. Když jsme nahrávali party jejích postaviček, říkávala - Já bych v tom krásném světě chtěla bydlet s nimi,“ shrnul poslední roli Štáchové.

Ukázku z filmu Hurvínek a kouzelné muzeum najdete na videu.