RECENZE: Proč tuctová rytírna povstala z barrandovského popela

  • 12
Zřejmě jedinou senzací seriálu Soumrak templářů, který večer začíná na HBO, zůstane požár, jenž při loňském natáčení na Barrandově zničil jeho dekorace. Vznikla totiž tuctová žánrová směs přezdívaná rytírna.

Na slavnostní pražské předpremiéře úvodních epizod vyjádřili tvůrci naději, že se příští rok vrátí, aby natočili druhou řadu. Tedy pokud se divákům Soumrak templářů bude líbit – a to je otázka.

Po požáru se škody na projektu, jenž povstal doslova z popela, odhadovaly až na sto milionů korun. Přesto právě a pouze kulisy – scénografem byl Ondřej Nekvasil – lze považovat za úctyhodné. Zato autorsky, režijně i herecky jde o přehlídku žánrových klišé od prvního záběru krve stékající po kříži.

Kdo čeká věrnou kroniku templářů, plete se. Po bitevním prologu z roku 1291 vyprávění prostřednictvím titulku „patnáct let poté v Paříži“ skočí až k poslední kapitole dějin řádu, kdy se již místo křížových výprav věnoval finančnictví, zažil poslední střídání velmistrů a po „nešťastném pátku“ 13. října 1307 s masovým zatýkáním i svůj praktický zánik. Historicky vzato jde tedy o pouhou výseč, nadto nepřesnou včetně jmen rytířů.

Královská éra Filipa IV. a jeho manželky Jany I. sice faktům odpovídá, ovšem seriál do ní vnáší romantizující motivy. Současně templářům ukládá honbu za svatým grálem, do níž zapojí mladíka Parsifala coby odkaz z artušovské látky, což je však úplně jiná epocha i legenda. Navrch křesťanským ochráncům poutníků do Svaté země před muslimy přidá i roli obránců židovské komunity před pogromy, bok po boku mladé srdnaté bojovnice. A konečně, přestože k řeholi patřil zákaz styku se ženami, se utápí v milostných pletkách, které se duchem dialogů hlásí k dnešním telenovelám: „Toužila jsem po tobě. – Měl jsem jednání.“

Soumrak templářů

40 %

USA, 2017 - 2018, 8 h 35 min (Minutáž: 10x45 min)

Režie: David Petrarca, Douglas Mackinnon, Metin Hüseyin

Scénář: Don Handfield, Richard Rayner

Hrají: Tom Cullen, Bobby Schofield, Jim Carter, Sabrina Bartlett, Julian Ovenden, Sarah-Sofie Boussnina, Padraic Delaney, Simon Merrells, Olivia Ross, Akin Gazi, Lukáš Hložek, Jakub Hajner, Ed Stoppard, Sam Hazeldine, Joey Batey, Adam Levy, Ben Loyd-Holmes, Enrique Arce

Streamovací služby: Netflix

Kinobox: 67 %

IMDb: 6.8

Podobně plochou šablonou se vyznačují politické pletichy u francouzského dvora i napětí uvnitř řádu samého. Pokud jde o bitvy zalité umělou krví, v nichž si znepřátelené strany vyměňují informace typu „Vzdejte se! - Raději zemřeme!“, ty se režijní manýrou zpomalovaných záběrů okamžitě zprotiví. Vůbec se tu plýtvá doslovností, snad nikdy nic ještě neklesalo na mořské dno déle než bájný Ježíšův pohár. A hereckými gesty je Soumrak templářů až sterilně zaměnitelný.

Zkrátka z barrandovského spáleniště vzešla nezajímavá odvozenina, směs romantické Angeliky, brutální Hry o trůny, mytologické Šifry mistra Leonarda i šermířských Tří mušketýrů, ovšem bez humoru.

Třeba budou další díly záživnější, ale prozatím jediným zábavným prvkem bezúčelného projektu zůstává fakt, že jej v Americe vysílá stanice uznávaných dějepisných dokumentů History Channel.