Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sháníte herce? Stačí se podívat na internet

  15:05
Stačí sednout k internetu a vidíte leckterým hvězdičkám a hvězdám zábavního průmyslu do tváře i do talíře. Děje se tak z jejich vlastní vůle. Samy na sebe prozradí víc než ve většině žurnálových rozhovorů.

Tak třeba herečka, zpěvačka a profesionální krasavice Kateřina Brožová váží 62 kilogramů, měří 175 centimetrů a přes prsa uvádí 96 centimetrů; umí šermovat, domluví se anglicky, německy, rusky, brala soukromé lekce tance a zpěvu. Zpěvák a vystudovaný herec Pavel Vítek (174 cm - 70kg) hlásí oči hnědé, etnický vzhled evropský; jezdí na koni a kromě tance a zpěvu je profesionálním modelem pracujícím třeba pro britský reklamní katalog. A je libo mladší kousky? V kategorii pod deset let se usmívají zpívající Adéla a mažoretky Kristýna s Michaelou. Kolonku obvod hrudníku ještě nevyplňují. Žen se zatím do seznamu hrne čtyřikrát víc než mužů; asi nejznámější z nich je Leona Machálková. A vedle ní se derou na světlo dívky, jež coby svou profesní praxi uvádějí televizní pořady Čundrcountry show, Bakaláři či soutěže Do-re-mi, Rozjezdy pro hvězdy a Carusošou. Jedna dokonce nahlásila pětiminutový informační šot na Nově...

ŠETŘÍ ČAS A PENÍZE

Kde je tohle všechno k vidění? Internetová služba na stránce www.showbiz.cz primárně nevznikla pro fanoušky, nýbrž - po vzoru zahraniční praxe - pro účely profesionálů: producentů či režisérů filmů, televizních pořadů a muzikálů, tvůrců dabingu či reklamy. "Založili jsme ji hlavně proto, abychom konečně měli čas jít spolu na pivo," tvrdí otcové myšlenky Richard Hes a Jaroslav Novotný. Choreograf Hes trávil dlouhé dny při nákladných výběrech účinkujících: "Chystáte-li velký projekt, pak ten prvý, nejširší konkurs trvá klidně čtyři měsíce, každému uchazeči věnujete čtvrthodinu a celé to přijde i na čtyři sta tisíc korun. Kdežto v databázi naťukáte svou představu o tom, jaké typy hledáte, prohlédnete si fotografie, případně poslechnete zvukovou ukázku. A pokud si z nabízených možností vyberete, zprostředkování kontaktu stojí čtyřicet korun," líčí Hes výhody nové služby.

SOUKROMÍ ZARUČENO

Co když si slečnu s ideálními mírami objedná někdo za jiným, řekněme soukromým účelem? Takové zneužití údajně nehrozí: přímý kontakt, adresu či telefon dotyčného umělce zásadně nedostane nikdo; zájemci se vždy ozve prostředník, například hercův agent. "Agenturní činnost, tedy uzavírání smluv, blokování termínů či jednání o honorářích, dělat rozhodně nechceme, neohrožujeme ani činnost castingových firem. Služba je určena pro orientační předvýběr a pomáhá méně známým amatérům i profesionálům spíš než celebritám," tvrdí Hes. Nezveřejňují zde ani platové požadavky umělců: ti za své heslo v katalogu dají stovku měsíčně. Ovšem i bez "ceníku" hvězd je bezplatné listování katalogem včetně zvukových ukázek lákavé; stačí vyplnit formulář. Na výběr je tu pohlaví, věkové rozmezí, barva očí a vlasů, výška a váha, pět velikostí poprsí, etnický typ, dosavadní praxe, jazykové a odborné schopnosti... "Asi nejnavštěvovanější kategorií budou blondýnky mezi dvaceti a třiceti," říká Hes. Systém však umožňuje i více vyhraněné kombinace - třeba jižní typ, který umí lyžovat a švédsky. Nanejvýš databáze řekne: Takového nemáme. "Teprve začínáme, nyní má katalog jen několik stovek jmen, ale každý týden jich tak dvacet třicet přibývá a technicky můžeme jít až na kapacitu deseti tisíc lidí. Údaje se nejméně jednou ročně aktualizují a brzy nabídneme i anglickou verzi pro zahraniční produkce," říká mediální zástupce projektu Janis Sidovský. Služba Showbiz.cz počítá také s dalšími profesemi, jako jsou konferenciéři, hudební skladatelé, režiséři či scenáristé.

ZNEUŽITÍ A PODVODY

"Showbiz" tým tvrdí, že rizika zneužití jsou minimální - pornohvězdy tu nevedou, adresy nesdělují a každý umělec svoluje ke zveřejnění osobních údajů podpisem smlouvy, jež navíc není exkluzivní, takže může být současně veden v jiných rejstřících. Přesto jisté pochyby zůstávají. "Serióznost firem, jež o kontakt požádají, bohužel nelze ověřit. Jednání s nimi už je pak v rukou agenta dotyčného umělce," krčí rameny Hes. A co když naopak podvádí sama hvězda: třeba si ubere na věku či váze a přidá na znalosti jazyků? "Drtivou většinu těch lidí znám, a pokud si nejsem jist, stačí jeden telefon. V téhle branži má lež krátké nohy a rychle se proflákne," ujišťuje Hes.

Jak to chodí ve světě

Takzvaných castingových databází, jako je www.showbiz.cz, už ve světě existuje nespočet v různých variantách, podle tuzemského experta Jaroslava Novotného však vesměs spadají do jednoho ze tří hlavních proudů.

1. Nepřístupné, předplácené servery.
Dejme tomu za sto dolarů měsíčně se uživatel dostane k chráněné databázi umělců.

2. Otevřené verze.
Například americká internetová adresa www.imdb.com. Zahrnuje i jiné profese než herce a je pojata populárněji, takže kromě profesionálů sem vstupují i lidé vedení spíše osobním zájmem. "Je to asi nejširší a největší databáze filmového průmyslu, najdete tam snad každou tvář, co jste kdy zahlédli, a překvapilo mě, kolik českých jmen obsahuje. Ovšem pohltí vás to nejmíň na měsíc včetně reklamy," upozorňuje Novotný.

3. Přístup částečně volný, částečně uzavřený.
Asi nejbližší tuzemské službě Showbiz. Typické jsou v tomhle třeba britské stránky www.actors.co.uk. Vedle herců tu figurují také castingoví režiséři. Platí se za kopii dat na CD - i sto liber.

Jaký názor mají jiní

Ivan Vorlíček, společnost Casting Soňa Ticháčková: " Showbiz jsem ještě neviděl, četl jsem o něm v novinách. Nejsem si jist, zda je v našich poměrech rozumné zveřejňovat fotky herců. Ale konkurence pro nás to nebude, casting čili obsazování filmů je složitější - nejde tu jen o výběr, ale také o propojení herců. My v databázi máme dvaadvacet tisíc fotek, z toho tak pět tisíc profesionálů, ale v tom množství by bylo internetové vyhledávání asi pomalé a pak, přece nebudu odhalovat své know-how, své výrobní tajemství! My pracujeme jinak, herci se k nám chodí radit, komu mají věřit, znám případy, že je agentura zastupuje, ale práci jim nesežene za celý rok. Showbiz je jiný typ služby, neagenturní, podle mne pomůže hlavně lidem, co se v branži ještě moc neorientují."

Písničkář a skladatel Ivan Hlas: "Určitě mě to zajímá. Lidi z branže musí o člověku vědět, aby se v ní udržel. Dal bych k dispozici jen encyklopedické údaje, týkající se mé práce. Ale vůbec bych nebyl soukromý."

Skladatel a hudebník Roman Holý, motor kapel J.A.R. a Monkey Business: "Nezajímalo by mě to. Naštěstí netoužím po žádné práci s jinými lidmi, než kterými jsem obklopen. Obě kapely mě dostatečně vytíží. Za ta léta mám dostatek tvůrčích kamarádů. Ale pro někoho, kdo teprve začíná, může být taková služba prospěšná."

Producent Daniel Závorka, filmová a reklamní společnost Pro Art: "Nejsem zrovna vyznavačem internetu, držím se spíš staré školy, i v zahraničí se setkáváme s tradičními metodami castingu. Ať pracujeme v Londýně, Budapešti či Amsterodamu, výběr herců se dělá přes klasické castingové firmy, jen následné kontakty jdou elektronickou cestou. Navíc reklamní zakázky bývají hodně specifické, klienti mají o typu herce jasno a chtějí ho vidět přímo."

Lucie Březovská

Kateřina Brožová

Leona Machálková

Autor:

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kde budeme hrát? Populární Dejvické divadlo hledá útočiště

10. dubna 2024  14:42

I tak oblíbená scéna, jakou je Dejvické divadlo, nemusí mít kde hrát svá představení. Na sociálních...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Nemusím hned všechno lámat na dvě půlky chleba, říká Mefisto Mikluš

18. dubna 2024

Dnešní doba nás neustále nutí mít vyhraněný názor a stavět se na jednu stranu, přemýšlí v rozhovoru...

Výstava Tima Burtona se po více než deseti letech znovu vrací do Prahy

17. dubna 2024  18:10

Známý americký režisér, producent, scenárista, básník, loutkář, Tim Burton se znovu vrací do Prahy....

RECENZE: Také na Švihově je pohodová osada. A ještě jalovější než v ČT

17. dubna 2024

Premium Víkendoví domorodci míří na schůzi v hospodě, kde mají hlasovat o nákupu sekaček. Tak na Prima+...

RECENZE: Hanuš s Donutilem předvedli hospodské drama z divokého východu

17. dubna 2024  11:15

Šmírování, stalking, elektronická stopa. Ale i generační střet mezi obyvateli bývalé NDR. To...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...