Kryštof Hádek hraje v minisérii Vzteklina virologa, jenž hledá zdroj nákazy.

Kryštof Hádek hraje v minisérii Vzteklina virologa, jenž hledá zdroj nákazy. | foto: ČT

Točí se Vzteklina, šumavský krimithriller s Kryštofem Hádkem

  • 3
Na mrazivé samotě uprostřed šumavských lesů začalo natáčení minisérie Vzteklina. Příběh pomsty s Kryštofem Hádkem, Stanislavem Majerem a Johanou Matouškovou v hlavních rolích režíruje pro Českou televizi Tomáš Bařina.

„Miluju Šumavu, myslím, že díky její přírodě a prostředí Sudet to bude hodně syrové, a takové věci se mi líbí. Kriminální zápletka navíc stojí v protipólu k romanci, kterou ve Vzteklině prožiji,“ naznačuje Hádek. Jeho postava virologa přijíždí do vsi, u níž se objevují nakažená zvířata.

Hrdina má najít zdroj vztekliny, ale také vypracovat posudek pro tým kriminalistů vyšetřujících nedaleko dvojnásobnou vraždu, která může mít spojitost právě s nákazou. Postupně na povrch vyplouvá rovněž tíživé tajemství, které skrývá děsivý příběh poválečné historie vesnice.

„Několikadenní noční natáčení náročné úvodní scény v lesní chatě důkladně prověřilo celý štáb. Noční teploty těsně nad nulou a déšť znásobený umělou výrobou bouře však podpořily thrillerovou atmosféru, věří Josef Viewegh, v jehož producentské skupině vznikly tituly Cirkus Bukowsky nebo Rapl.

Pro Bařinu, režiséra snímků Román pro muže nebo Bobule, je to první setkání se seriálem. „Čistokrevný thriller je jeden z mých nejoblíbenějších žánrů, mám za úkol udržet diváky v nepřetržitém narůstajícím napětí po šest hodin. Ale to neznamená, že ve Vzteklině nebude místo pro humor; naopak.“

Obecnější téma příběhu, v němž hrají i Jan Vlasák, Filip Čapka, Leoš Noha či Pavla Beretová, shrnuje režisér slovy: „Vzteku čas od času podléhá každý jedinec i národ a ten pak musí volit, jestli mu podlehne, nebo se mu vzepře. Ve výsledku totiž náš příběh vypráví jednoduše o boji mezi dobrem a zlem.“