VIDEO: Sedmdesátky nebyly šedivé, Volha to ukazuje, říká režisér Pachl

  • 2
Na televizní obrazovky přijíždí Volha. Dobový seriál České televize odehrávající se za normalizace s podtitulem velký příběh malého práskače. „Doba, ve které se děj odehrává, je atraktivní, složitá a pestrá. Vůbec to nebyla jen ta šeď, o které se pořád mluví,“ říká pro iDNES.cz režisér Jan Pachl.

„Pro mě toto období bylo vlastně šťastné a bezstarostné, protože šlo o dětství. Co se všechno děje, jsem začala chápat až později,“ říká herečka Klára Melíšková, která v pětidílné sérii ztvárnila matku hlavního hrdiny, řidiče služebního televizního vozu a později také spolupracovníka StB s krycím jménem Volha.

„Máme mezi sebou s Kryštofem skvělé napojení. Když jsem dostala tu nabídku, věděla jsem, že ji už jen kvůli tomu nemůžu odmítnout,“ říká herečka o spolupráci s představitelem hlavního hrdiny Kryštofem Hádkem. Z dalších se v seriálu objeví třeba ještě Jiří Dvořák, Eliška Křenková, Aneta Krejčíková, Jiří Lábus nebo Bob Klepl.

„Z televize jsem tehdy vnímal hlavně pana Menšíka, Televarieté, Vladimíra Dvořáka a Bohdalovou. Další věci, které se tam děly, ne. Když to dnes vidím, je mi z toho zle,“ zamýšlí se Klepl. „Nejhorší bylo zpravodajství, všechno falešné,“ dodává.

„Volhu lze vnímat jako svéráznou historii Československé televize s řadou neuvěřitelných, i když reálných historek z natáčení. Současně je však portrétem svého protagonisty, omezeného egocentrika, který vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků: jak si nakrást benzín, zfalšovat počet ujetých kilometrů, podvést manželku, zbavit se konkurence. Logicky se pak stává spolupracovníkem StB s krycím jménem Volha, který bez jakýchkoliv výčitek svědomí donáší na všechny své spolupracovníky a pasažéry,“ uvozuje děj Česká televize.

Seriál vychází ze stejnojmenného románu Karla Hynie z roku 2008 a na obrazovky se jej rozhodl přenést režisér Jan Pachl, který stojí za divácky úspěšnými seriály Cirkus Bukowsky nebo Rapl.

Česká televize uvede první epizodu seriálu v neděli 2. dubna ve 20:10.

,