Postavičky seriálu Sezame, otevři se | foto: ČT

Loutky ze Sezame, otevři se ve filmu souloží, tvůrci seriálu se soudí

  • 7
Tvůrci legendárního dětského pořadu Sezame, otevři se podali žalobu na distributora hollywoodského filmu Hanebný plyšáci, který jde do kin včetně Česka v srpnu. Tvrdí, že při propagaci snímku zneužil jejich loutky a poškodil jejich dobré jméno.

Pořad Sezame, otevři se vznikl v USA koncem 60. let a rozšířil se do celého světa. Chlupaté loutky Elma, Berta, Ernieho, Žabáka Kvaka či Keksíka znají i děti v Česku. Právě loutkové postavy hrají důležitou roli ve filmu, v němž Melissa McCarthyová jako vyšetřovatelka pátrá po pachateli sériových vražd.

Tvůrci dětského cyklu se na soud obrátili po zveřejnění traileru. Podle nich reklamní slogan mate diváky a podsouvá jim myšlenku, že film a dětská série spolu souvisí. Ve snímku se loutky chovají velmi nevybíravě, mluví sprostě, souloží či užívají drogy, což podle žaloby může poškodit dobré jméno pořadu.

Produkční společnost filmu STX se hájí. „Velmi se nám zalíbila myšlenka, že budeme vyprávět neznámý příběh ze života loutek, který se odehrává, když zrovna nehrají pro děti. Zklamalo nás, že v Sezame, otevři se si tu legraci taky neužívají, ale svým právním postavením jsme si jisti,“ uvedla firma STX.