Viktor Zavadil, představitel Jana Palacha | foto: Cineart

Robert Sedláček točí film Jan Palach, studenta hraje Viktor Zavadil

  • 4
Režisér Robert Sedláček začal točit film Jan Palach. Scénář napsala Eva Kantůrková, titulní roli hraje Viktor Zavadil. V sobotu vzniknou scény z 21. srpna 1968, kdy hrdina potká okupační vojáky. Před pražským Rudolfinem se objeví dobové tramvaje a na Mánesově mostě tanky.

V dalších rolích celovečerního projektu se představí mimo jiné Zuzana Bydžovská jako Palachova maminka, Denisa Barešová coby jeho první láska, Michal Balcar v roli Palachova bratra nebo Jan Vondráček, který ztvární studentova profesora.

Hlavní natáčení se odehraje v listopadu a prosinci převážně v Praze, ale také u Milovic, kde stanový brigádnický tábor bude nahrazovat Kazachstán, krátce i v rakouském povodí Dunaje, které si zahraje francouzské vinice, nebo na pardubickém náměstí, které zastoupí pražské Václavské náměstí.

Podle tvůrců film pozoruje poslední měsíce života Jana Palacha na základě dostupných faktů a přemýšlí, co mu tehdy táhlo hlavou. Nikomu o svém plánu neřekl, ráno si vzal od maminky svačinu, na kolejích žertoval se spolubydlícím a před odchodem do města si dal sprchu.

„To nejdůležitější se v tomto příběhu odehrává mimo slova. V tichu, v okamžicích, kdy se postavy odmlčí,“ říká režisér snímku, který vzniká ve společnosti Cineart za účasti ČT. Film končí pohledem na postavu běžící v plamenech k soše svatého Václava. Premiéra se plánuje na 21. srpna 2018.