Z animovaného filmu Scoob!

Z animovaného filmu Scoob! | foto: Vertical Ent.

Scooby-Doo neboli Scoob!, letitý mluvící pes postižený koronavirem

  • 0
Odchoval několik generací dětí, loni slavil padesátiny, ale teprve nyní se jeden z nejslavnějších psích hrdinů dočkal celovečerního animovaného filmu. Pod názvem Scoob! vstupuje do kin.

Přesněji řečeno jde do kin takříkajíc „ve zbytku světa“ včetně Česka, protože i postavičku zrozenou v počítači dostihl koronavirus. Kvůli pandemii totiž odstartoval Scoob! v květnu ve Spojených státech i v Kanadě pouze na internetu, stejnou cestu nyní našel v Austrálii a na Novém Zélandu, a třebaže prostřednictvím online videopůjčoven zpestřuje rodinnou karanténu, ztráty z plánovaných tržeb kin bude jen těžko dohánět.

Scooby-Doo, série amerických televizních seriálů a filmů, se natáčí od roku 1969. První příběh Scooby-Doo na stopě, který vytvořili scenáristé Joe Ruby a Ken Spears pro společnost Hanna-Barbera, uvedl na obrazovky čtyři teenagery a jejich věrného průvodce, mluvící německou dogu.

Posléze k početné sérii televizních epizod přibyly dva celovečerní hrané snímky, v roce 2002 Scooby-Doo a po dvou letech titul Scooby-Doo 2: Nespoutané příšery; nyní poprvé se parta představuje na velkém plátně v animaci.

Spolu s Českem se vynoří Scoob! ve Francii či Nizozemsku, další země se přidají během prázdnin, ovšem velké naděje si rodinná novinka dělat nemůže. Nejen u nás má totiž návštěvnost kin stále daleko k běžnému stavu. 

Ve Francii, kde se kina otevřela 22. června, dorazilo za první týden necelých devět set tisíc zájemců, což je zhruba polovina ve srovnání s loňskými výsledky za stejné období – ale přitom ve srovnání s jinými státy se mluví téměř o zázraku.

S neradostnou situací se zřejmě sveze i Scooby-Doo, jenž původně plánoval velkolepý nástup. Jednak coby první zástupce připravované filmové série značky Hanna-Barbera, jednak jako první animovaný snímek v kariéře hvězdného herce Marka Wahlberga.

„Naše rozhodnutí nasadit premiérový snímek pouze pro domácnosti přišlo v čase, který nemá v historii obdoby, nicméně Scoob! si vedl úspěšně,“ prohlásil Ron Sanders z distribuční firmy Warner Bros. Dodal, že pro mezinárodní trh zvolili kombinovanou strategii, tedy kino i video na vyžádání, aby vzhledem k rozdílnému vývoji pandemie v různých místech světa pokryli co nejširší prostor.

Fanoušci ikonické postavičky najdou na svém místě pouze Franka Welkera, který si hlasovou roli titulního hrdiny zopakoval, ale jinak nikdo z herců předešlých verzí se ve filmu Scoob! nevrátil.

Zato přibyl třeba pověstný porotce hudebních soutěží Simon Cowell, který tu namluvil sám sebe, z idolů současné mládeže své hlasy přidali herci Zac Efron či Amanda Seyfriedová a četné odkazy příběhu vedou od Flintstoneových až k Wonder Woman.

Dosavadní reakce však nejsou zrovna nadšené. List Guardian soudí, že „zatímco děti může fascinovat rychlé tempo a pestrobarevnost, dospělí budou přihlížet se smutkem“. Screen míní, že i v éře chybějících novinek se dá Scoob! klidně vynechat, New York Post zmiňuje technickou stránku animace, která ve srovnání s profesionální jistotou Pixaru či DreamWorks působí „strašně lacině“, aniž by chudobu vyvažovala osobitostí.

A fanoušci, kteří cítí zklamání, popsali důvod jednoduše – Tohle už není Scooby-Doo, jak jsme ho v dětství znali a milovali.