Ivan Trojan a Agnieszka Hollandová před natáčením filmu Šarlatán | foto: CinemArt

Ivan Trojan se v režii Agnieszky Hollandové promění v Šarlatána

  • 0
Šestinásobný držitel Českého lva Ivan Trojan se v dubnu opět postaví před kameru. Tentokrát v roli lidového léčitele v životopisném historickém dramatu Šarlatán, který podle scénáře Marka Epsteina režíruje Agnieszka Hollandová.

Snímek inspirovaný skutečným osudem lidového léčitele Jana Mikoláška poskytne příležitost také pro osmnáctiletého syna hlavního představitele, Josefa Trojana, který hrdinu s výjimečnými schopnostmi ztvární v mladším věku. Léčitelova asistenta ztělesní slovenský herec Juraj Loj.

Příběh muže, jenž pomohl podle dobových zdrojů více než pěti milionům pacientů, se odehrává během několika desetiletí. Mikolášek bez ohledu na dobu a režim, bez lékařského vzdělání a bez předsudků léčí nemocné ze všech společenských vrstev, i když sám bojuje s vnitřními démony.

„Léčitelství mě vždy zajímalo. Mikolášek byl neuvěřitelně chytrý, intuitivní, ale zároveň racionální diagnostik, který dokázal bylinkářstvím lidem skutečně neuvěřitelně pomáhat,“ řekla režisérka Agnieszka Hollandová o postavě, která prochází velkou částí 20. století.

„Jde o příběh člověka výjimečného, ale zároveň velmi nejednoznačného. Ví, že zachraňuje životy, ale zároveň si uvědomuje, že potřebuje pomoct i sám sobě. A svár v něm je další dramatickou linkou příběhu,“ dodal Ivan Trojan, kterého těší, že Mikoláška v mladším věku ztvární jeho druhorozený syn.

„Tím vůbec nejsilnějším na Šarla­tánovi však pro mě není to, o čem vypráví, ale jak to vypráví! Okouzluje mě jeho originální styl a střídmost. Všech­no je výrazné, přitom emotivní. Křehké ve výrazu, silné v obsahu,“ dodala sedmdesátiletá polská absolventka pražské FAMU, která před pár dny na Berlinale představila britský televizní projekt Napoleon a životopis Mr. Jones.

Za kameru Šarlatána se postaví Martin Štrba, architektem je Milan Býček, kostýmní výtvarnicí Katarína Štrbová Bieliková, střihá Pavel Hrdlička, hudbu píše polský skladatel Antoni Lazarkiewicz. Natáčet se bude do června na Okoři či v Mladé Boleslavi, premiéra filmu je naplánována na 20. února 2020.