Rybka Nemo učitelem

  • 1
Stejně jako v kinech provází rodinný hit Hledá se Nemo i na videokazetách a DVD krátký snímek Knick Knack, vtipná vizitka společnosti Pixar, která kraluje říši počítačové animace. A tak jako od kin se také od českého videotrhu, kam rybka Nemo a její přátelé dneškem vstupují, čeká výjimečný úspěch.

„V celosvětových tržbách už Nemo předstihl Lvího krále, stal se nejúspěšnějším animovaným dílem všech dob a devátým nejúspěšnějším filmem historie vůbec," upozorňují distributoři. Jen v Česku jej už vidělo na čtyři sta tisíc lidí.

Dobrodružná komedie o záchranné výpravě mořských živočichů za rybím mládětem vězněným v zubařově akváriu sice prolomila nedůvěru dospělých k animovaným pohádkám, na DVD je však příběh doplněn řadou přídavků, které jsou věnovány hlavně dětem.

Vedle tradičních vystřižených scén provázených vyprávěním tvůrců nebo „filmu o filmu“ jsou tu k vidění například „virtuální akvárium“ vytvořené opět animací, dále luštění hádanek s „rybí školou“, zábavné vzdělávání s encyklopedií pana Raye, což je postavička rejnoka, nebo výlet do zákulisí natáčení spojený se školením budoucích animátorů.

Nejen dětem je pak určeno podmořské objevování útesu za doprovodu světového znalce oceánu JeanaMichela Cousteaua.

Autoři DVD však zdůrazňují, že jim nešlo o nudné učivo z přírodopisu, nýbrž o školu hrou. Proto také jednotlivými kapitolami disků provázejí hrdinové snímku, respektive jejich čeští dabéři. Třeba „Rybšaradády“ s dětmi řeší Jiří Macháček.

Fotografie z filmu Hledá se Nemo.

Fotografie z filmu Hledá se Nemo.

Fotografie z filmu Hledá se Nemo.