Spisovatelka J. K. Rowlingová | foto: Profimedia.cz

Proti „kultuře rušení“ se postavili Rushdie, Rowlingová či Marsalis

  • 210
Proti současné vlně „kultury rušení“, jak se přezdívá americkému tažení proti rasovým motivům v historických dílech, se postavilo na sto padesát umělců. Veřejnou výzvu podepsali autorka Harryho Pottera J. K Rowlingová nebo autor Satanských veršů Salman Rushdie.

Své podpisy proti pranýřování klasiky jako Jih proti Severu nebo ničení soch osobností připojili také spisovatelé Martin Amis a Jeffrey Eugenides, jejich kolegyně  Margaret Atwoodová proslavená ságou Příběh služebnice, filozof  Noam Chomsky, jazzový hudebník Wynton Marsalis, psycholog Steven Pinker nebo šachový velmistr Gary Kasparov.

„Svobodná výměna informací a myšlenek, jež patří k základním životním podmínkám liberální společnosti, se denně zužuje,“ stojí v prohlášení umělců, které zveřejnil Harper’s Magazine. „Šíří se cenzura, netolerance protichůdných názorů, móda veřejného ostouzení a vylučování i sklon řešit složité politické otázky pomocí zaslepené morální jistoty.“

Signatáři varují, že se neustále zmenšují hranice toho, co lze nahlas říci, aniž by hrozilo odvetné opatření. „Již nyní se spisovatelé, umělci a novináři obávají o své živobytí, pokud se odchýlí od konsensu nebo pokud jim chybí dostatečná horlivost,“ prohlašují.

„Musíme si zachovat možnost nesouhlasu v dobré víře a bez profesionálních důsledků. Pokud nebudeme bránit to, na čem závisí naše práce, neměli bychom očekávat, že nás bude bránit veřejnost nebo stát,“ završují svůj otevřený dopis.

Na sociálním sítích následovaly okamžité reakce a transgenderová aktivistka  Jennifer Finney Boylanová vzápětí svůj podpis pod výzvou odvolala. „Nevěděla jsem, kdo všechno dopis podepsal, myslela jsem, že Chomsky a Atwoodová značí dobrou společnost. Moc se omlouvám,“ kála se Boylanová.