Snímek Ve stínu není jen filmařské „bu bu bu“, upozorňují ocenění

  • 0
Detektivní příběh Ve stínu získal od filmových kritiků pět cen včetně sošky za film roku. Dík režiséra Davida Ondříčka, který odjel do Thajska, tlumočili koproducent a představitel vedlejší role Kryštof Mucha a oceněný skladatel Jan P. Muchow.

Kritici ocenili film Ve stínu

Snímek Davida Ondříčka získal pět trofejí včetně režie

Co může pro film udělat kritik?
Mucha: Právě na to jsem se letos párkrát ptal, hlavně v zahraničí. Pokud pochválí, nemusí to mít velký vliv. Ale když film odstřelí, může ho to zabít. Právě v Torontu mi vyprávěli o filmu, o nějž měli obchodníci velký zájem, a ráno po jedné špatné kritice ho všichni odmítli.
Muchow: Hudbu ve filmu zase tak moc nevnímají. V paměti jim přežijí melodie k silné scéně nebo prostě silné motivy bez ohledu na film samotný.

Co může pro film udělat divák? Film Ve stínu totiž vidělo na 200 tisíc lidí...
Mucha: Z návštěvnosti jsem šťastný a mám radost, že nám vyšla strategie "lidi si to řeknou". Dodnes dostáváme dojemné vzkazy. Lidé píšou, že po projekci zůstali sedět a plakali...
Muchow: Co si budeme povídat, v sále při společném sdílení je to stokrát silnější zážitek než doma v televizi. Zvlášť u takového filmu.

Co může udělat film pro společnost?
Mucha: Doufám, že hodně. Už od loňských krajských voleb, kdy komunisté posílili, nám lidé říkali, že musíme koupit DVD a rozdávat je, aby lidi nezapomněli.
Muchow: Už při dokončování filmu jsme se dohadovali, jestli je potřeba ukázat smrt hrdiny tak přímo. A řekli jsem si, že ano, aby diváci věděli, že to není jen filmařské "bu bu bu". Že se ta smyšlená postava sestává z počtu reálných obětí.