Doporučujeme

Radim Špaček | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Porota začala vybírat nejlepší dokumenty, je v ní i držitel Lva Špaček

  • 1
Do pátého ročníku Ceny Pavla Kouteckého je přihlášeno více než sto dokumentů. Nominované snímky bude moci poprvé zhlédnout i veřejnost, a to začátkem června v pražském kině Světozor. Plánují se také venkovní projekce na Letenské pláni. Pětičlenná porota již obdržela ke zhlédnutí první část přihlášených snímků.

Nominace organizátoři z produkční společnosti Film & Sociologie vyhlásí koncem května, jméno vítěze bude oznámeno na slavnostním večeru 6. června v pražském Divadle Archa. Vítězný film bude opět uveden 8. a 9. června na přehlídce Český dokument v kině Atlas.

Režiséři a producenti mohli do konce dubna přihlašovat dokumentární filmy vyrobené v období od loňského ledna do 30. dubna tohoto roku. Některé jsou zcela nové, jiné už prošly českou distribucí.

V porotě letos zasedá mimo jiné režisér Radim Špaček, ředitelka festivalu Jeden svět v regionech Lenka Lovicarová, ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab a Marie Rumlová z okruhu přátel režiséra Kouteckého. 

"Možnost vidět najednou valnou část celoroční produkce dokumentárních filmů beru jako skvělou výzvu a příležitost udělat si představu o současné tvorbě, nových talentech a překvapivých tématech," podotkl Špaček. Cena Pavla Kouteckého podle něj pomůže vítězi i snímkům, které se probojují do užších nominací, ke zviditelnění a upření pozornosti na dokumentární tvorbu obecně.

Pavel Koutecký (na archivním snímku z července 2002)

Projekce ve Světozoru budou 2. a 3. června začínat vždy od 18 hodin, vstupenky stojí 50 korun. Nový držitel Ceny Pavla Kouteckého si odnese kromě objektu od sklářského výtvarníka René Roubíčka také finanční odměnu sto tisíc korun.

Cenu založili spolupracovníci a přátelé tohoto předního dokumentaristy po jeho tragické smrti před pěti lety. Cena podporuje jeho pokračovatele, trpělivé pozorovatele světa schopné sdělit své pocity a postřehy filmem.

Cenu vyhlašuje společnost Film & Sociologie a Divadlo Archa ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

,