Roman Polanski (Cannes, 27. května 2017)

Roman Polanski (Cannes, 27. května 2017) | foto: AP

Polanski vyhrál cenu César, sál na protest opustilo několik hereček

  • 76
Francouzskou filmovou cenu César za nejlepší režii získal v noci na sobotu kontroverzní francouzský režisér polského původu Roman Polanski se svým snímkem J’accuse (Žaluji). Několik hereček vzápětí opustilo sál na protest proti vyznamenání umělce, který čelí obviněním ze znásilnění.

Polanski sám již předem oznámil, že se slavnostního večera nezúčastní.

Polanského film J’accuse, který se věnuje takzvané Dreyfusově aféře z konce 19. století, měl letos nejvíc nominací na ceny César ze všech snímků.

Ocenění si nakonec odnesl tři. V kategorii nejlepší film ho porazil snímek Bídníci (Les Misérables), který natočil režisér Ladj Ly.

Již před předáváním Césarů vypukly u pařížského dějiště slavnostního večera střety bezpečnostních složek s desítkami odpůrců Polanského. Ten je v USA stíhán kvůli sexuálnímu styku s nezletilou dívkou v roce 1977, ve Francii jej loni ze znásilnění v 70. letech obvinila fotografka Valentine Monnierová.

Když porota ocenění Polanského v noci na sobotu oznámila, odešlo z pařížské koncertní síně Pleyel několik žen, včetně jedné z nejoceňovanějších francouzských hereček Adèle Haenelové. Ta minulý rok obvinila jiného režiséra, Christophea Ruggiu, že ji v době dospívání sexuálně zneužíval.

4. prosince 2009

,