Alex Eastwood a Martin Freeman v seriálu Rodiče (2021)

Alex Eastwood a Martin Freeman v seriálu Rodiče (2021) | foto: HBO

RECENZE: Proč raději (ne)být rodičem. Freeman exceluje jako cholerický otec

  • 3
Tak dlouho herec Martin Freeman, hvězda Pána prstenů i Sherlocka, s kolegy hovořil o svých rodičovských obavách a frustracích, až z toho vznikl seriál. Desetidílné Rodiče uvádí v Česku HBO. V angličtině má pořad mnohem přiléhavější název – Breeders, v překladu chovatelé.

„Za své děti byste bez váhání položili život, ale často je také máte chuť zabít,“ uvádí HBO seriál Rodiče, který letos vstoupil do druhé série. Worsleovi se těší veškerému komfortu, jež může moderní společnost nabídnout. Krásný dům v Londýně, vlastní auto, prestižní školy pro děti i dobrá práce pro rodiče.

Vesměs perfektní výchozí podmínky však nejsou všechno. Srdečný, avšak cholerický Paul v podání Martina Freemana i v druhé sérii nadále nezvládá svůj vztek, čím dál výrazněji jej směřuje vůči nyní už dospívajícímu synovi Lukeovi, a pomalu tak podrývá narušenou rodinnou stabilitu. Rovnováhu, kterou jinak vyrovnávají především ženy – svědomitá a tak trochu předčasně dospělá dcera Ava s ráznou, avšak příliš nekonfliktní matkou Ally (Daisy Haggardová).

Co by se mohlo jevit jako základ pro solidní psychologické drama, je ve skutečnosti žánrový kříženec komedie a dramatu. Rodiče sice mnohdy jdou na dřeň, až zamrzá úsměv na rtech, pokaždé však s notnou dávkou čistokrevně britského břitkého humoru, sarkasmu a ironie. Rodiče, které Freeman stvořil společně se Simonem Blackwellem a Chrisem Addisonem, nejsou dalším z nekonečné řady jen těžko rozlišitelných seriálů o „těžkostech rodičovství“, kterých jsou streamovací služby plné. 

Liší se řízností dialogů, občasnou absurditou a logicky i kulisami britské metropole, které skýtají scenáristům příležitost rozehrát úplně jiné situace než dovoluje tradiční sitkomové americké předměstí. Do hry se tak dostává například i téma gentrifikace nebo neschopnosti přijmout duševní onemocnění.

Rodičové rodičů

Namítnout by se dalo, že občas Rodiče ztrácejí nadhled a propadají se do zbytečných úzkostí. Obzvlášť v případě druhé série. Ona vyobrazená rodinná realita se však nakonec od skutečnosti příliš neliší. Navíc, když seriál už od první sezony zcela evidentně stvrzuje, že nemá ambice být „jen komedií“.

Hlavní dějovou linku, která sleduje dynamiku klasické nukleární rodiny, v obou sériích doplňují ještě vedlejší linky, jež představují vztah Paula a Ally se svými rodiči. Chytré. Mimoděk to totiž vypovídá i o jejich jednání vůči vlastním potomkům, jehož motivace by se možná jinak před kameru dostávaly jen těžko.

Rodiče

70 %

Spojené království / Spojené státy americké, 2020–, 30 min

Scénář: Chris Addison, Simon Blackwell, Martin Freeman

Hrají: Martin Freeman, Daisy Haggard, Alun Armstrong a další

Streamovací služby: HBO Max (CZ zvuk, titulky)

Kinobox: 76 %

IMDb: 7.5

Herecky seriál bezesporu vede Martin Freeman. Na role zamračených prošedivělých mužů středního věku by si snad už mohl pořídit licenci. Svůj talent však paradoxně dává nejvíce na odiv právě v polohách komických, stejně jako tomu bylo třeba v Sherlockovi. V komických situacích navíc excelují i Alun Armstrong a Joanna Baconová v rolích Paulových rodičů.

Televizní kanály FX a Sky, jež seriál vysílají v USA a Velké Británii, Rodiče obnovily pro třetí sérii a tvůrci už se podle svých vyjádření radují, že po pandemií zasažených přípravách druhé sezony se mohou znovu setkat fyzicky, nikoliv virtuálně. Premiéru by měla nová série mít příští rok.