Režisér Janák má zlato za upoutávku

Upoutávka Novy k filmům o Indianu Jonesovi vyhrála mezinárodní soutěž Promax v Římě. Natočil ji Karel Janák.
Na Promaxu už jste vítěz-veterán. Připomeňte, s čím jste tam už bodoval?
Vlastně se vším, co Nova přihlásila. Předloni jsme dostali Gold Promax za upoutávku k Titaniku, loni jsme byli druzí se spotem na Den nezávislosti, letos jsme vyhráli s upoutávkou na filmy o Indianu Jonesovi.

Zlato za Indianu Jonese nemá snad ani jeho autor Steven Spielberg. Pošlete mu ukázku a nabídnete mu své služby?
Spielberg by se asi divil, co jsme s jeho filmem udělali. Nacpat jeho nejslavnějšího hrdinu do kolejiště pražského metra a nechat ho utíkat před obrovskou koulí, na oslech, na drezíně... Možná by se bavil, ale je to specifický český humor, nevím, jestli by upoutal americké diváky. Zkusit to mohu - když mi dáte adresu.

Místo do Říma pro cenu jste jel do Krkonoš dotáčet celovečerní film Snowboarďáci. Nezdají se vám po zkušenostech s upoutávkami příliš dlouzí, herci pomalí a sníh málo efektní?
To jste ještě neviděla Snowboarďáky! Bude to film hlavně pro mladé a ten nemůže být pomalý. Pravda, Snowboarďáci jsou podstatně delší než upoutávka, ale o to víc se do nich vejde fórů, napětí, akce a emocí. Snažím se, aby v nich nebyla ani vteřina nudy, aby se pořád něco dělo a diváci šli z kina nabití energií.

Televize Nova s vámi chce pracovat i nadále. Nezkusíte tam vnést i tvorbu hraných filmů?
Baví mě natáčení krátkých hraných spotů, reklam nebo upoutávek, dělám to osm let. Ale Nova se začíná orientovat i na hranou tvorbu, a kdyby měla zájem o můj příští film, budu jen rád.

Filmový režisér Karel Janák.