Raper Machine Gun Kelly ve filmu Ve znamení býka

Raper Machine Gun Kelly ve filmu Ve znamení býka | foto: Bohemia MP

RECENZE: Raper v roli rapera. A Machine Gun Kelly ho hraje jako o život

  • 0
Univerzální varovný příběh; tak označují tvůrci snímek Ve znamení býka, který po Berlinale a karlovarském festivalu vstupuje do kin. V hlavní roli rapera září skutečný představitel žánru Colson Baker, známý jako Machine Gun Kelly.

Sám Machine Gun Kelly, který k filmu napsal také hudbu, patří dnes k nejpopulárnějším zpěvákům světa, po koncertu v O2 areně se do Česka vrátí letos na festival Rock for People.

Hlavním předobrazem jeho filmového hrdiny pojmenovaného Cole byl raper Mac Miller, který zemřel na předávkování v pouhých šestadvaceti letech, ale obecně tady jde o symbol celé jedné generace raperů, což je zjevně důvod, proč herec vzal roli tak osobně.

Rapper Machine Gun Kelly ve filmu Ve znamení býka

Jeho projev je opravdu mimořádně intenzivní, jako by hrál o vlastní život, aniž by přitom pro svou postavu sbíral soucitné sympatie. Právě naopak, jeho Cole je spíše nesnesitelný, protivný, přezíravý a odpudivý fracek, nikoli rozervaný umělec – než začne skládat a zpívat.

Bohužel hudby samé je ve filmu málo na to, aby mu vydobyla punc nezaměnitelnosti. (Polo)fiktivní životopis Ve znamení býka totiž ve výsledku podává obvyklý obraz sebedestrukce, navíc s pomocí zbytečně artistních prostředků.

Než se jediné tajemství, totiž Coleův plakát v pokoji školáka, který zastřelil vlastní rodiče, stane podnětem ke zpěvákově sebezpytování, odehrává se tradiční smyčka výjevů ze života výstřední hvězdy.

Což znamená nekonečné noci a kalná rána, alkohol, drogy, slečny u tyče, hrátky s příšeřím a umělými světly. Ostatně umělost ve smyslu stylizace provází téměř všechny postavy.

Čestnou výjimku kromě dcerky, která otci na jeho přání říká Cole, představuje hrdinova osobní asistentka, jediná prozaická bytost ve službách zpovykané umělecké chásky, jíž jen jednou dojde trpělivost. Právě výbušná hádka s jejím nevypočitatelným svěřencem před dohodnutým interview patří k okamžikům, kdy by člověk čekal jasný konec profesní spolupráce – ale je to pouze součást hysterie uvnitř branže.

Ve znamení býka

55 %

USA, 2022, 98 min

Režie: Tim Sutton

Scénář: Tim Sutton

Hrají: Machine Gun Kelly, Maddie Hasson, Megan Fox, Angela Fornero, Luis Da Silva Jr., Demetrius ‚Lil Meech‘ Flenory, Robert Jumper, Sara Silva

Kinobox: 56 %

IMDb: 4.8

Bohužel také branže, kterou charakterizuje spousta klišé, počínaje slovníkem sponzorů „jste bouřlivý, jste trendy“ a konče kritikou zábavního průmyslu, který své hvězdy vymodeluje, vystavuje a neustálým tlakem ničí. Navíc usilovná odcizenost prostředí se stává monotónní, pokus o prozření zní až pohádkově, aby o to účinněji udeřila finální rána a dovětek už je čistá manýra.

Na druhé straně pokaždé, kdy jde o muziku, se film Ve znamení býka dostává nad limity modelového příběhu. Když si Cole uprostřed noci pošle pro zpěvačku, aby mu nahrála motiv jeho skladby; při vystoupení před publikem s mobilem coby rekvizitou; nebo ve studiu s kolegy během takřka reportážního kolektivního zrodu příštího hitu.

To jsou chvíle, kdy se ne každému posluchači přístupný typ hudby mění ze zajímavého v podmanivý. Jenže Tim Sutton, režisér newyorské nezávislé scény, pokazil svůj snímek Ve znamení býka právě až příliš ostentativní vlajkou nezávislosti.