Diskuse k článku

RECENZE: Mluvící encyklopedie, kde je Toman jen jedna tvář na schůzi

Potěší, že režisér Ondřej Trojan chtěl v Tomanovi vylíčit příběh šmelinářského pokladníka komunistického puče jinou cestou, než bývá zvykem. Zamrzí, že to neúčinkuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P71e31t41r 81V46e67r38b72í49ř 8387321983140

Nedá mi to...to je prostě strašná recenze. Což nutně množství recenzí prostě být musí. Vlastně jsou recenze úplně k ničemu.

Namátkově ještě vyberu "Raketový vzestup a pád kariéristy, nebo hráče? Trojan si ze dvou možných portrétů vybral ten první, logicky moralistní."

"únavné v čele se stokrát již slyšeným Gottwaldovým projektem po návratu od prezidenta z Hradu"

"nemluvě o skutečnosti, že bezmála dvě a půl hodiny stráví divák s vesměs nesympatickými lidmi."

Tolik nesmyslů v jedné recenzi, to snad ani nejde.

+5/0
12.10.2018 14:51

P41e57t91r 91V29e54r76b95í21ř 8237761303180

"Tomanovi chybí silný protihráč – i za cenu smyšlené figury."

Tak když tam ten protihráč není, tak tam prostě chybí...to jako podle autorky v životě každý musí mít nějakého silného protihráče, alespoň smyšleného? To je přece nesmysl...a takových je tam víc.

+4/0
12.10.2018 14:46

T84o54m92á11š 28B57u86b41e74n82í63č31e22k 6702976647333

Včera jsem film zhlédl. Nechejme teď stranou jeho kvality, ale máme tu zásadní nedostatek v recenzi. Vážená paní Spáčilová, první dámo české (nejen filmové) kritiky, špatně ocitovat repliku z filmu, je chyba, která by se neměla stát ani studentovi žurnalistiky!

+2/0
11.10.2018 17:37
Foto

D31a50n 30R78u29b92í29n 4953323429

Prej první dáma. Podle koho? Je rok 2018 pane Bubeníček.

+1/0
12.10.2018 11:45

M43i30c39h73a49l 88U27r22b60a76n 1385259553789

Vzdyt ona tu onehda popsala spatne i pribeh prvniho Predatora, nejaka presna citace je uz uplne pod jeji uroven.

Prej Prvni dama ... ;-D

0/0
12.10.2018 13:01

M95a56r13t97i89n 10V96i88n63t45r 8390227973947

Recenzi jsem si přebral tak, že dramatická složka je výrazně slabší kvůli přílišné dokumentární kvalitě a přílišnému držení se faktů. A že film by byl lepší, kdyby se místy od faktů odchyloval a něco si přimyslel.

Super.R^ Na historických filmech mi poměrně často vadí jejich někdy až mizerná věrohodnost, když výsledek kvůli dramatičnosti odporuje historickým faktům.

Filmům a filmařům to nevyčítám, dramatičnost a zjednodušování je potřeba, pokud to má mít nějakou sledovanost a mají se vrátit vložené náklady... Ale osobně tedy preferuju radši historicky věrnou nudu než zábavné zkreslování historie.

+4/0
8.10.2018 11:41
Foto

P24a55t37r77i96k 17C66h62r55z 4898449342899

Film jsem viděl a jsem rád za to, jaký je. Uznávám, že je hodně "těžký", moc postav, moc faktů, není to zábava na nedělní večer, spíše dokument, který to chce vidět víckrát.

+9/0
7.10.2018 18:31

J38a64n 44B92a56r10t41o61š 6165417513679

Samotná fakta jsou dost nudná, na to se do kina moc nechodí... ...chodí se za zábavou, kde hrdinové, ať již kladní či záporní, jsou větší než život. Samotná postava Zdeňka Tomana by vydala materiál na několik snímků "na základě skutečné události/osoby."

+1/0
6.10.2018 21:18

M16a86r64t34i82n 70S50t97a26u25f71č22í92k 1851427796102

Film se mi líbil. Představení málo známé nebo spíš neznámé postavy Zdeňka Tomana, jeho příběhu a role, jakou sehrál v historii, se dle mě povedlo.

+9/0
6.10.2018 18:27

J42o56s70e22f 13H88a32v11r89á48n77e73k 9151841894

Na paní Spáčilovou je spoleh. Díky za varování, ale dokumenty mám rád.

+3/−1
5.10.2018 15:20

T92o83m49á16š 34A10u48d58r91l66i82c51k10ý 6192204854591

Na filmu jsem byl včera a všem vřele doporučuji. Kdybych dal na varování autorky recenze, nikam bych nešel a o hodně bych přišel.

0/0
20.10.2018 9:26

J42i44ř89í 68Ř39e73z29n53í83k 4342502233785

Pod kolika jmény ve filmu Toman vystupuje, je tam alespoň uvedeno, že se jmenoval Zoltán Goldenberg?ˇ

Jsou tam naznačeny jeho osudy po r. 1948, sebevražda jeho manželky, peripetie s dítětem.

Jeho více než vřelý vztah k Izraeli?

Pašování jablonecké bižuterie?

0/0
5.10.2018 14:20

J85i23n35d48ř20i12c47h 63P16r93c56h66a77l 3376628827969

Je tam vse z toho co jste zde popsal.

+2/0
5.10.2018 23:12

M10i50c88h85a16l 31U43r88b82a72n 1635559913649

A proc by to tam nebylo? Vase "alespon" naznacuje, ze o tom mate pochyby. Na cem jsou zalozeny?

0/0
12.10.2018 13:03
Foto

J58i88ř61í 91F63e96i25x 2839693720806

Výborně Mirko : "stokrát slyšený Gottwaldův projekt" mě dostal, ten jsem ještě neslyšel ..;-D

+2/0
4.10.2018 9:21

J56a31n 63Š29e28s70t81á89k 3778399939564

Hm, tak to máte dost mezery, projekt který Gottwald přednesl, když se právě vrátil z Hradu, byl vskutku drsný, mj. tam bylo "Nyní, kdy každý útok reakce je odražen, vrátíme se opět ke své práci, ke své budovatelské práci na splnění dvouletky, ve které práce bude o to radostnější, že již tam budou v míře daleko menší, než tomu bylo dosud, rozvratnické a sabotážnické živly."

0/0
7.10.2018 9:56

R10o57m59a52n 51M19i61r57o76s98l72a22v 4767933647986

Film jsem zatím neviděl, takže výstižnost recenze hodnotit nemohu. Mohu ale pochválit její formu. Psáno neotřele, svižně, osvěživě.

+5/−3
1.10.2018 13:23

M37i15c44h91a98l 33U23r67b46a72n 1985139893749

Cozejakozeco ... ??? 8-o

+1/0
12.10.2018 13:11

L44a43d93i69s43l30a80v 17K47o53l75a26č79k97o70v21s77k18ý 5193331229781

To pojetí seriálu České století začíná dost nepříjemně ovlivňovat následující filmy z našich moderních dějin...

+5/0
1.10.2018 11:52
Foto

F65i80l78i16p 92J60a25r45a74b 1693587530847

Přitom v tom Českém století dokázali z těch "mluvících hlav" vymáčknout skoro vždy velice solidní drama a ukázat divákovi tu historii krapet jinak, než u nás bývalo zvykem. Tam mi tenhle styl přišel hodně osvěžující...

+3/0
2.10.2018 14:53

J15i74r13i 94C60e18e 5615691112978

Subjektivně pouze v "Zabíjení soudruha". Jinak mi to přišlo užvaněné a nudné.

+1/0
2.10.2018 17:34

P39a89v91l85a 39K35v54a37p73i94l46o71v81á 7909348214567

V Zabíjení soudruha špička. Pak díl Musíme se dohodnout, ale tam to bylo zcela v souladu s komorním dramatem... Povedlo se i Všechnu moc lidu Stalinovi. Ostatní byly opravdu užvaněné a po druhé už moc nekoukatelné. Ve srovnání s tím, byla Bohéma, která byly zčásti smyšlená, úplně super.

0/−1
4.10.2018 12:27

P94a68v86l93a 46K72v15a20p95i41l43o49v74á 7679928604167

Sice jsem neviděla, ale s Mirku dnes souhlasím. Po dnešním rozhovoru s Trojanem na radiožurnálu, je to jasné. Sám potvrdil, že se držel faktů, bez klišé a přílišné dramatizace. Nevím proč... tak úspěšný režisér volí tak hloupou cestu.

Samotná fakta NIKDY nestačí. Režiséři by se měli povinně vykašlat na kecy historiků a rádobyhistoriků. Ono totiž opravdu neexistuje žádný úspěšný a kvalitní historický film, který se drží zoufale pouze faktů.

Aspoň je teď vidět jak byl Masaryk boží film a jak jsou dokreslující úpravy ku prospěchu.

+7/−9
1.10.2018 11:35

M75a21r41i51á62n 75P72i71l28c 2620912282

Přesně. Nejlepší historický film byl přeci Statečné srdce. Tam se fakty taky nedrželi, že jo...

+4/0
2.10.2018 9:31
Foto

F45i76l49i33p 44J66a33r39a25b 1483647800397

To jste napsala poněkud nesmyslně ve stylu: "držet se faktů je zlo!"

To je samozřejmě nesmysl, problémem špatných historických filmů rozhodně není to, že se drží faktů, ale že jsou špatně natočené/mají blbý scénář/malý rozpočet/neadekvátní herce atd.

Fakta sama o sobě nejsou plusem ani mínusem.

+8/−1
2.10.2018 14:50

P43a66v66l42a 37K31v40a60p85i58l90o70v80á 7369748364877

A vy se už konečně naučte chápat psaný text. Kde jste v mém příspěvku našel vaši uvozenou větu? Není tam ani náznakem. ;-€

+1/−1
4.10.2018 11:08

M70i61c72h68a42l 65U69r77b56a14n 1105419693979

Rikate, ze drzet se faktu je hloupa cesta. Takze to, co vam psal pan Jarab, sedi.

0/0
12.10.2018 13:05

P70e18t17r 95V51e43r55b79í97ř 8217881113190

"Režiséři by se měli povinně vykašlat na kecy historiků a rádobyhistoriků."

0/0
12.10.2018 14:54

P82e89t16r 44V92e77r38b88í73ř 8197571173900

A ještě bych přidal - další nesmysl, který jste napsala je, že v tom filmu nejsou žádné emoce ("Samotná fakta NIKDY nestačí), žádné drama. To ale taky není pravda.

+2/0
12.10.2018 14:57

J40i54n65d69ř66i91c52h 92P30r92c34h31a74l 3936278727899

Ja jsem naopak za historickou vernost rad. Ale vim, ze divak jako ja takovy film nezaplati...

+3/0
5.10.2018 23:14

Najdete na iDNES.cz