Z filmu To Kapitola 2

Z filmu To Kapitola 2 | foto: Vertical Ent.

RECENZE: Druhý díl hororu ukazuje, jak zabít To a s ním i radost

  • 56
Vydařené filmy by se měly pokračování dobrovolně vzdát. Před dvěma lety patřil přepis hororu Stephena Kinga To k příjemným překvapením, zato snímek To Kapitola 2, který právě vstoupil do kin, původní radost zabíjí.

V prvním dílu se zlu v podobě vraždícího klauna postavila parta školáků, kteří se do města vracejí po sedmadvaceti letech, protože hrozba znovu procitla. Jenže půvab dětského světa zmizel, a třebaže dospělí v podání spolehlivých herců v čele s Jamesem McAvoyem a Jessikou Chastainovou srdnatě hláškují, strach o ně je poloviční. 

Navíc ve snaze připomenout, vysvětlit a propojit obě časové roviny se novinka neúměrně nastavuje, přičemž s každým návratem v čase jenom sebevražedně dokládá, oč hravěji bylo tenkrát než nyní. 

A poslední ránu z milosti zasadí legendě fakt, že místo náznakového strašení vytáhne béčkovou munici od přepálených zvukových efektů přes zombíky až po slintající příšerky jako z Vetřelce. Přitom dokud se To převléká třeba za úlisnou stařenku, drží si původní styl, s digitálním haraburdím však upadá.

Čtenáři předlohy poznají, jak se od ní finále filmu odchýlilo, avšak i bez její znalosti zkázu dokoná několikero dovětků. Ještěže mají tvůrci zábavné alibi v postavě McAvoyova spisovatele, který ze všech stran slyší, že píše špatné konce.

Předloňské To přineslo nápadité vypravěčství bez ohledu na žánr, jehož limity překročilo, zato snímek To Kapitola 2 již přijímá modelovou strukturu. Hodně naslibuje dramatickým otevřením, ale pak dlouze představuje hrdiny v jejich nynějších životech i vztazích, nové tváře přiřazuje k jejich dětským verzím a po prvním setkání s náladou školního srazu po letech jim udělí školení, kterak se dá To definitivně zabít. Po hodině se vlastně stále rozhodují, utíkají, vracejí a radí.

Načež se cestou do vlastní paměti vydá každý zvlášť, aby se znovu a znovu potvrzovalo, že pospolitost malých vyděděnců účinkovala přirozeněji než jejich dospělá nostalgie a že ubíjející košatost by patřila spíše seriálu jako Stranger Things. Naštěstí se stále pěstuje šibeniční humor typu Kdo bude oběť? – Kdo se vejde na gril, přesto už zjevně vystrkuje růžky obyčejná vybíjená.

To: Kapitola 2

55 %

USA, 2019, 165 min

Režie: Andy Muschietti

Předloha: Stephen King (kniha)

Scénář: Gary Dauberman

Hrají: James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Skarsrd, Bill Hader, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Javier Botet, Jaeden Martell, Jackson Robert Scott, Chosen Jacobs, Andy Bean, Jay Ryan, Stephen King a další

Kinobox: 65 %

IMDb: 6.5

Režisér Andy Muschietti vyměnil rafinovanou čistotu prvního filmu za snahu zatížit každičkou nevinnou scénu tradiční hororovou symbolikou, což brzy unaví. Klíčový prohřešek filmu však pramení z diktátu hollywoodských pokračování, který nepřikazuje být ještě lepší, nýbrž „ještě větší“, ať už to znamená cokoli.

Což v případě To Kapitola 2 značí, že se hrdinové zbavují svých dětských nočních můr a výčitek pomocí laciných kusadel, chapadel, slizů, zkrátka počítačové nudy.

Film o filmu To Kapitola 2: