Anna Kadeřávková ve filmu Šťastný nový rok

Anna Kadeřávková ve filmu Šťastný nový rok | foto: Bontonfilm

RECENZE: Za co nás trestá Šťastný nový rok? Nejen za Špindl 2

  • 63
Ještě horší než česká romantická komedie může být jen jedna jediná věc, totiž slovensko-česká romantická komedie. Pod názvem Šťastný nový rok se dere do kin variace na Sex ve městě; na horách a bez vtipu.

Tvůrci slovenského seriálu Milenky vyrazili na lyže. Včetně ústředních hereček, televizního vyprávění a neustálé smyčky „babince“ čili dámské sleziny u skleničky, kde se probírají trable s mužskými. Pořád tytéž.

Jedna z hrdinek potká na dovolené exmanžela s jeho milenkou, ukázkově mondénní husičkou. Druhá má za muže sklerotika, jenž věčně někde zapomíná jejich dceru, třetí zase zbabělce, který ji těhotnou nechá napospas medvědovi.

A čtvrtá právě objevila přítelovu nevěru; naštěstí si i skrze slzy všímá potenciálních nápadníků. Dokonce by mezi nimi mohl být milionářský majitel hotelu, který si však vyměnil úlohu se svým šoférem. Proč? Přece aby byla legrace.

Navrch se křísí ještě dávná láska emigranta z Kanady a babičky jedné z postav; jejich míjení se prodlužuje vyloženě trapně, takže Jiří Bartoška a Emília Vášáryová mají do dělat, aby si nepokaňhali pověst. Ale herecky tu stejně nenajdou konkurenci, snad s výjimkou koťátek.

Dílo zkázy dovršuje strašný a ve většině případů zbytečný či protismyslný dabing, jakož i povinná složka žánru neboli hromadná ženská výprava na nákupy značkových hadříků. Tradičně jsou všichni aktéři bezobsažného příběhu za vodou, mají luxusní byty, platí si nejlepší hotel a vystupují jako chodící reklama na příslušné zimní středisko.

Tím se řadí po bok Špindlu 2, s nímž sdílejí rovněž tradiční model sexismu na jedné straně a slepičích mozků na straně druhé. Vyložených vulgarit má sice Šťastný nový rok méně, zato k obveselení předhazuje tu Číňany, tu Maďary.

Šťastný nový rok

25 %

Režie Jakub Kroner, hrají Táňa Pauhofová, Emília Vášáryová, Jiří Bartoška, Antónia Lišková, Tomáš Maštalír, Ján Koleník, Gabriela Marcinková, Zuzana Norisová, Jakub Prachař, Petr Vaněk

Streamovací služby: Netflix

Kinobox: 58 %

IMDb: 5.1

Svým způsobem je až obdivuhodné, že se na silvestrovském půdorysu přelidněném tuctovými figurkami a sledovaném den za dnem vlastně nestane takřka nic. Vzácné pousmání pramení výhradně z jazykových odlišností, počínaje výrazem „za groš psík“ a konče „slovenským zajícem“, což má být svišť. Jenže za každý náznak žertu přijde vzápětí pokuta, zpravidla v podobě moudrých pouček typu „láska je dar“.

Vůbec lze Šťastný nový rok brát jako trest: za to, že po celý letošek se na příbuzné kousky Ženská na vrcholu, Léto s gentlemanem, Špindl 2, Román pro pokročilé, Přes prsty či LOVEní namísto bojkotu chodilo. Ani letopočet 2020 nebude jiný.