Z televizního snímku Roznese tě na kopytech

Z televizního snímku Roznese tě na kopytech | foto: Jef Kratochvil

RECENZE: Bakalářská banalita. Televize však sází na jméno Monyová

  • 8
V neděli má na ČT1 premiéru televizní film Roznese tě na kopytech, který byl natočen podle předlohy zavražděné spisovatelky Simony Monyové. Snímek nabízí předvídatelnou zápletku a opotřebované vtipy.

Autorka ženského čtiva Simona Monyová poprvé pronikla do ČT se společenskou moralitkou Tchyně a uzený v lednu 2011. V srpnu téhož roku byla zavražděna a nyní, po repríze Tchyně, jdou do vysílání další dvě premiéry podle předloh Monyové.

Pozítří polokomedie Roznese tě na kopytech, ve své podstatě banální bakalářská anekdota o druhé míze čili "typicky mužském přechodu", jak tu žertují. Jiří Dvořák hraje psychologa, Nela Boudová jeho ženu a Milan Šteindler kamaráda, jenž lékaři ukáže svou mladou milenku - což neměl dělat.

Roznese tě na kopytech

40 %

Česko, 2013, 70 min

režie: Olga Dabrowská

hrají: Nela Boudová, Jiří Dvořák, Milan Šteindler, Jiří Vyorálek, Radim Fiala, Klára Krejsová, Michal Bumbálek, Jiří Fero Burda a další

Kinobox: 56 %

IMDb: 5.0

K hluboce předvídatelné zápletce patří ještě opotřebovanější vtipy jako manželský sex každé úterý, zoufalci ze skupinové terapie či osamělý soused kutil; naopak světáckou hru na Londýn či loučení před cestou do Paříže "Au revoir" umí přivést na hranu parodie pouze brněnské studio.

A Dvořák jako by po celou dobu žasl, kde se tam vzal: nejen v hrdinově situaci, nýbrž v pokleslé historce vůbec.

Třeba dojem vylepší příští neděli Sebemilenec na téma domácího násilí, jež bylo i autorčiným osudem. Ale musel by se hodně povést, aby zaplašil dojem, že televize veřejné služby tentokrát sází více na jméno proslavené osobní tragédií spisovatelky než na sporné literární kvality jejích románků, o něž léta nezavadila.