Titulního hrdinu hraje Joel Kinnaman | foto: Forum Film CZ

RECENZE: Robocop se vrací. Technologie vyspěly, k rozjímání to není

  • 8
Brazilský režisér José Padilha se v akčním žánru proslavil dvěma díly Elitní jednotky, takže mu Hollywood svěřil rovnou elitního policejního sólistu: Robocopa. Přesněji jeho předělávku, protože úspěšný snímek z roku 1987, ze kterého si fanoušci vytvořili jistý kult, spadá do současného trendu generačního omlazování dávných hitů.
Titulního hrdinu hraje Joel Kinnaman

Nicméně jiné podobné pokusy už zhořkly více než staronový Robocop. Zápletka zůstala stejná: znovu jde o záchranu raněného policisty, z něhož moderní technologie učiní polovičního robota.

Změnily se jenom tváře - kus jako kus; rozpočty a triky - k lepšímu; a dobové určení - zbytečně, od zmínky amerických obětí z Iráku či Afghánistánu až po teroristický útok v Teheránu se pořád jen nastavuje prolog.

Scénář vůbec připomíná pečlivě rozkreslený plánek žánrového políra: první půlhodina uvádí do problému, ve druhé hrdinu "opravují", ve třetí vypustí lidský stroj do akce, ve čtvrté se rozjede finále.

Robocop

60 %

USA, 2014, 121 min

režie: José Padilha

hrají: Joel Kinnaman, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Abbie Cornish, Jay Baruchel, Michael Keaton, Jackie Earle Haley, Jennifer Ehle, Aimee Garcia, Michael Kenneth Williams

Kinobox: 80 %

IMDb: 7.6

Kdyby si film odpustil plačtivé výjevy s mužovou rodinkou a politické morality kolem vývoje umělých zabijáků, byl by o hodně kratší i žánrově čistší. Vždyť nač si lhát, na Robocopa se nechodí rozjímat o stavu lidství, nýbrž sledovat, jaké hračičky si trikaři od minulé verze vymysleli.

Zde má fanoušek co ocenit: hrátky s modely televizního přenosu, "odstrojování" torza policistova těla, prolnutí jeho myšlenek do reálného dění. Že se honičky a střílečky vrhají s vážnou tváří do komiksové nadsázky, to je prostě třeba přijmout včetně dialogů "Půjdu po něm! - Čekal jsem, že to řekneš". My to přece čekali taky. Ale po pravdě horší.