Z natáčení seriálu Hvězdy nad hlavou | foto: TV Prima

RECENZE: Slunce, seno, pop. Dobrotivá víla vidí Hvězdy nad hlavou

  • 9
Sbohem, utrápené mátohy moderního města, seriály se houfně stěhují za venkovskou selankou. K úspěšné Slunečné, která nadále pokračuje, přibudou na Primě od pondělka ještě Hvězdy nad hlavou.

Od prvního laškovného pobíhání přírodou za tónů Duhové víly je zřejmé, kudy se budou ubírat: v jednom kotli se smíchaly Slunečná, Co ste hasiči, Chalupáři a Vesničko má středisková podle scenáristického receptáře dialogů, které za hrdiny může klidně doříkávat divák sám.

V popředí příběhu pak stojí Tereza Kostková coby novodobá světice, víla dobrodějka s veterinárním diplomem a nadáním fotografky, která pomáhá na každém kroku nejen zvířátkům. 

Ač má sama trable se záletným exmanželem, jenž začíná chápat, jak skvělou ženu opustil, a současně její ryzí srdce přitahuje elegantního architekta, stihne utěšit zhrzeného traktoristu, ujmout se zmateného penzisty, vyřešit rozbitou motorku, ukázat cestu náhodnému pocestnému, rozdávat vajíčka, léčit koně, telit krávy, vychovávat syna, navštěvovat jeho prarodiče a jen vzácně podlehnout spontánní touze v krmelci.

Slunce, seno, telenovela; leč s humorem velice krotkým, zato s úpornou romantikou, k níž bůhvíproč hraje pamětnický pop, jako by vesnice zaspala dobu, a s typizovanou přehlídkou vesměs rázovitých figurek. 

Takže Bolek Polívka pečuje o koně a Alena Mihulová o drůbež, Václav Kopta řídí autobus, Petr Nárožný udílí lékařské rady, Jaromír Dulava chodí po lese s flintou, Martin Pechlát vede místní hospodu, Veronika Žilková sbírá klepy.

A zatímco Roman Zach a Roman Vojtek bojují o srdce zvěrolékařky, sama hlavní hrdinka se bije za okatou obdobu Otíka, zde bezmocného staříka, jehož chalupu by starosta rád nabídl městskému vetřelci. Místní Johana z Arku, paní Dokonalá a Spravedlivá, však zasáhne.

V druhé epizodě ještě zesílí podobnost s prázdninovou posilou Novy, seriálem Co ste hasiči, neboť i tady se buduje vatra spojující bdělost požárních jednotek s tanečními námluvami pod hvězdnou oblohou. 

Což o to, reálné scenerie krajiny představují napohled vděčný odklon od ateliérových nemocnic, jenže taková nálož vlezlé bodré rozšafnosti kolem jedné ospalé návsi se brzy nedá vydržet.

Hvězdy nad hlavou

40 %

TV Prima, hrají Tereza Kostková, Roman Zach, Roman Vojtek, Veronika Žilková, Bolek Polívka, Petr Nárožný

Kinobox: 40 %

Nicméně platí, že lidovou líbivost několikanásobné vesnické love story Prima nijak nezastírá. Právě naopak: Hvězdy nad hlavou jsou přesně tak limonádově oddechové, jak je část publika vyžaduje.

Už proto by se však barvotiskové postavičky měly omezit na vztahové trampoty. Jakmile totiž začnou kázat ekologii nebo filozofovat o kořenech předků, shovívavé hodnocení se rapidně snižuje o deset až dvacet procent.