Eliška Křenková a Miroslav Krobot v příběhu Nonstop lahůdky

Eliška Křenková a Miroslav Krobot v příběhu Nonstop lahůdky | foto: ČT

RECENZE: Něžné útěky s majonézou na nose se rodí v Nonstop lahůdkách

  • 31
Taky dobře střelená, zaznělo výstižně na adresu jedné z postav smutné komedie Nonstop lahůdky, jíž v neděli Česká televize pokračovala ve volném cyklu premiérových povídek Jak si nepodělat život.

Trpně vláčený fotřík v podání Miroslava Krobota a Eliška Křenková coby věčně hladová celoživotní útěkářka sice stvořili dvojici k pohledání, ale hlavní strůjce něžně úsměvné historky Nonstop lahůdky se nachází mimo obraz.

Pro cyklus Jak si nepodělat život ji totiž napsal Tomáš Pavlíček, jenž loni svou Chatou na prodej bavil pro změnu kina – v podstatě ve stejné tónině věrných postřehů z mikrokosmu vztahů.

Teď pouze vyměnil chatu za domácký krámek, kde se zkříží osudy manželského páru za pultem, jejich syna, jeho právě odložené milenky a ještě několika nočňátek od bezdomovce po revizora.

Náhoda rodinného propojení je trochu umělá a vzpoura v podobě nočního tahu banální, nicméně u chlebíčků s majonézou na nose či v lokálu s pamětnickým popem, jenž k motivu karaoke sedí náramně, se báječně daří galerii soukromých úletů ve stylu Knoflíkářů nebo Samotářů.

Včetně „sexy mumlání“, které skvostná Hana Seidlová coby barmanka ocení na Krobotově parohatém mimoňovi, ale hlavně díky dialogům s vyváženým dávkováním humoru a soucitu.

Nonstop lahůdky

70 %

Scénář Tomáš Pavlíček, režie Jan Hřebejk, hrají Miroslav Krobot, Eliška Křenková

Kinobox: 75 %

Jistě, mladičká provokatérka s batohem hledající pevný bod v životě je modelová šablona, kterou na jejích toulkách režiséři od Hollywoodu až po Jana Hřebejka v Nonstop lahůdkách zbytečně podpírají sebelepšími písněmi.

Ale vyzbrojena osobitostí, s níž zajídá vztek a radí jiným, v čem sama tápe, je prostě odzbrojující. Natolik, že ve finále noční bojové hry lze tvůrcům odpustit i všeobecný výprodej pravdy.