RECENZE: Jak málo stačí k velké radosti, předvádí Jiří Mádl Na střeše

  6:59
Jednou může výhru zařídit vzácná souhra šťastných náhod, ale příště už nastává hodina pravdy. U Jiřího Mádla mluví v jeho prospěch, i druhý autorský a režijní pokus uznávaného herce Na střeše navazuje na nejlepší tradice českých tragikomedií s univerzálním dosahem.
Herci Alois Švehlík a Dui Ahn Tran během natáčení snímku Na střeše (11. srpna...

Herci Alois Švehlík a Dui Ahn Tran během natáčení snímku Na střeše (11. srpna 2018) | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Přitom k velké radosti stačí zdánlivě tak málo. V podstatě dva lidské protipóly sdílející komorní mikrosvět bytu a okolí jednoho pražského činžáku s plochou střechou, za jejíž vyhlídková panoramata musí kameraman Martin Žiaran denně děkovat nebesům.

A pak samozřejmě filmař, který podobně jako u dětsky hravé prvotiny Pojedeme k moři má také o zralejším, ale neméně ryzím příběhu naprosto jasno. Mádl ví přesně, co a proč točí, k jakému pocitu chce diváka dovést i že to musí udělat bez okatého nátlaku, na nejtěžší spirále od smíchu k slzám a zpět.

Navíc Mádl, třebaže Kristovy roky oslaví teprve letos na podzim, nezná uspěchanou nedočkavost mnohých příslušníků mladé generace. První verzi scénáře Na střeše dopsal už před osmi lety. Těsně před startem natáčení na podzim 2017 musel celý projekt zastavit kvůli tragické smrti Jana Třísky, který měl hrát hlavní roli. Pak se připravoval na riziko, že s novým obsazením se může původní charakter příběhu změnit. A tenhle risk vyšel.

Alois Švehlík v roli osamělého profesora ve výslužbě, majitele domu zatrpklého vůči všem a všemu od polistopadového režimu po neodbytného správce v podání Adriana Jastrabana, totiž v souladu s typem filmu předvádí maximální výkon pomocí minimálních prostředků.

Ještě než jeho hrdina poskytne dočasné útočiště mladému Vietnamci ukrytému na střeše, kterého ztvárnil příjemně autentický Duy Anh Tran, postaví režisér starého pána k mušli – a zvuk bolestně přerývaného pramínku pak konfrontuje s bezstarostným proudem zdravé úlevy jeho nájemníka. I taková maličkost dokresluje zeď mezi dvěma muži, kteří se učí dělit o společný prostor, protože – ač to oba neradi přiznávají – navzájem se potřebují.

Jak vidno, základnu díla Na střeše tvoří modelová situace, v mnohém navíc podobná filmu Gran Torino, v němž Clint Eastwood coby nevrlý válečný veterán nesnášející imigranty též hledal cestu k asijskému výrostkovi.

Nicméně příbuzných variací mezigeneračního vztahu dvou mužů od Kida po Kolju by se našlo daleko více, rozhoduje, jak nově se s věčnou látkou pracuje.

A Mádl má vlastní cestu. Mladičký ilegál na zoufalém útěku je v cizím městě vlastně stejně ztracený jako sarkastický stařík v moderním světě, jemuž přestává rozumět. V jedné z úvodních scén ožije, když dostane pozvánku na oslavy gymnázia, kde učíval; zase si připadá užitečný, chystá si pečlivě projev i oblek, probije se hlukem studentského bigbítu – a vzápětí se pro svou komunistickou minulost stane znovu vyděděncem.

Jako by se Švehlík doslova před očima rozsvítil a vyhasl. Beze slov i bez dovětků, Mádl totiž coby pravý filmař nedohrává situace takříkajíc do mrtě.
Totéž platí pro první, vyhrocené setkání ústřední dvojice mezi nebem a zemí. Výzva „Slez z toho rantlu, nebo skočím taky!“ nespadá asi do výbavy profesionálních vyjednavačů s potenciálními sebevrahy, ale v dané situaci má lidsky samozřejmé i dramaticky účinné oprávnění; zase bez vysvětlivek.

Kouzlo úsměvně něžné souhry pramení z faktu, že zpočátku spíše než dialog vede nesourodý pár souběžné monology; nejen kvůli jazykové bariéře, již Švehlík jízlivě glosuje: „To si pokecáme!“ Na chlapcovy problémy reaguje bručoun typickou tirádou zdejší občanské nostalgie: „To je bordel v týhle zemi, falšujete tenisky, neplatíte daně.“

Ne že by snad probůh měl něco proti cizincům – ale pro jistotu si kontroluje, jestli mu nemizí peníze. Zkrátka jsou to drobné střípky, čiré a výmluvné, z nichž se rodí křehká stavba vzájemné důvěry, aniž by použil jediný záběr navíc.

Divácky nejvstřícnější, protože nejvtipnější je střední část, kdy tandem přes výuku češtiny, nákupy, vaření a šachy dospěje k experimentálním námluvám. Jejich motivaci ani pointu sice nelze prozradit, ale je to nápad hodný dvou kluků, kteří si svůj potrhlý plán nadšeně vychutnávají od noční bojovky až po nákup vybavení „prosím jeden počítač a dva Facebooky“.

Na střeše

75 %

Česko, 2019, 97 min

Režie: Jiří Mádl

Scénář: Jiří Mádl

Hrají: Alois Švehlík, Duy Anh Tran, Mária Bartalos, Vojtěch Dyk, Adrian Jastraban, David Švehlík, Radek Zima, Miroslav Táborský, Martin Sitta

Streamovací služby: Netflix, HBO Max (CZ zvuk)

Kinobox: 73 %

IMDb: 6.9

I když jejich pouto naruší temný stín zločinu, ze kterého Švehlík vytěží rozkošný výlet s policisty, znovu se vracejí k rafinované hře s půvabnou sousedkou a jejím zrádným nápadníkem, v níž si profesor se sladkou škodolibostí dopřává úlohu našeptavače Jaga. Sledovat Švehlíka, ať zbrojí na rande s vínem a tranzistorovým rádiem, či drze tyčí prostředníček, je zkrátka požitek.

Nenásilně pozitivní příběh vrcholí dvojitým zvratem s politickou korektností bez plakátu a rodinným prvkem, kdy David Švehlík oplatí otci jeho hostování ve svých sólistických Úsměvech smutných mužů. Pravda, tady už se sdělení poněkud rozmělní a prostřihy z dětství působí nadbytečně, nicméně poselství snímku Na střeše zůstává funkční: i rodinu si člověk může vybrat.

A co se týče Aloise Švehlíka, těžko si lze představit, že by za rok chyběl mezi adepty na České lvy.

  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Desatero pro všechny, kdo rádi hlásají velké pravdy

12. března 2024

Premium Málokdo si zapamatuje, kdo si o víkendu připsal České lvy nebo Oscary, ale zato se bude ještě...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

VIDEO: Ypsilonka slaví šedesátiny velkou výstavou. Uteklo to, říká Lábus

19. března 2024  11:25

Velká retrospektivní výstava plná plakátů, dokumentů a rarit dává návštěvníkům vzpomenout na...

Posedlost a láska k hudbě. Olga Malířová Špátová natočila dokument o Petru Jandovi

19. března 2024  7:30

Před třemi lety oslovili přátelé Petra Jandy dokumentaristku Olgu Malířovou Špátovou, aby o něm...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

RECENZE: Album Visions od Norah Jones je ospalá jazzová „pohodička“

18. března 2024  17:20

Vůbec nejnešťastnější hodnocení, které se může dostat jakémukoliv uměleckému dílu je, prohlásíme-li...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...